Direktorica in umetniška vodja Uršula Cetinski je sezono poimenovala S. O. S. - po klicu na pomoč, ki ga pošiljajo ladje in ga nekateri interpretirajo kot "save our souls" oziroma "rešite naše duše".

"Ne jaz ne moji kolegi že dolgo ne verjamemo, da lahko umetnost spremeni svet, a smo zato prepričani, da lahko reši posameznika," je svojo izbiro pojasnila Cetinski. "Le umetnost je tista, ki lahko odreši izpraznjenost in duhovno puščavo, ki se je v človeka naselila skupaj z industrializacijo," je navedla misli umetnostnega kritika Johna Ruskina.

Plesne in medijske borbe

Predstavo Razredni sovražnik bo po besedilu Nigela Williamsa zrežiral Borut Šeparović, hrvaški režiser, ki je pred 30 leti prav v SMG videl Razrednega sovražnika v režiji Vita Tauferja, predstavo, ki naj bi ga takrat spodbudila, da tudi sam postane režiser, je razkrila Uršula Cetinski. Izhodišče njegovega projekta bo zato rekonstrukcija in dekonstrukcija Razrednega sovražnika iz leta 1982, ki bo temeljila na videoposnetkih te antologijske predstave. Predstave Nickel Stuff po besedilu Bernard-Marieja Koltesa se bo lotil veliki Koltesov poznavalec Ivica Buljan. Gre za besedilo, ki ga je francoski dramatik napisal kot scenarij za hollywoodski film, po prvotni zamisli pa naj bi v njem igrala John Travolta in Robert de Niro. V predstavi, ki prek plesnih spopadov različnih družbenih skupin tematizira socialno izključenost, bodo sodelovali tudi gledališčniki iz Brazilije.

Matjaž Pograjc bo režiral predstavo, navdihnjeno z romanom Izgubljena čast Katharine Blum Nobelovega nagrajenca Heinricha Bölla. Kratki roman, podnaslovljen s Kako nastane in kam lahko vodi nasilje, je nastal leta 1972 kot reakcija na medijski linč, ki ga je doživela levičarska aktivistka Ulrike Meinhof. V Böllovi verziji 27-letno gospodinjsko pomočnico Katharino Blum mediji brez stvarnih dokazov razglasijo za "teroristično nevesto", saj naj bi spala z domnevnim teroristom, in ji tako uničijo življenje.

Obračuni in blodnjavi pesniki

Tema revolucije bo zanimala Jerneja Lorencija, ki bo režiral dramsko besedilo Georga Büchnerja, pisatelja, ki je kljub svoji prezgodnji smrti pri 24 letih ustvaril nekatera kanonska dela svetovne dramatike. Eno izmed njih je tudi Dantonova smrt, drama o francoski revoluciji in obračunu med Dantonom in Robespierrom, režiser Lorenci pa jo razume kot "dramo o nezmožnosti revolucije, nenasitnosti krvi revolucije ter dvomu o napredku, evoluciji, zgodovini", so zapisali v predstavitvi.

V SMG bodo uprizorili tudi sodobno besedilo domačega avtorja: to bo krstna uprizoritev besedila Iva Svetine, ki ga je napisal posebej za SMG in bil zanj nominiran za Grumovo nagrado. Stolp je dramska pesnitev, ki prikazuje življenje znanega nemškega pesnika Friedricha Hölderlina v času poraza francoske revolucije. Življenjsko dramo pesnika, ki ga je ljubezen do poročene ženske pahnila v blaznost, bo režiral Silvan Omerzu, ki bo z lutkami, maskami in avtomati poskušal pričarati stanje manie ali pesniške blaznosti.

Strasten ljubezenski trikotnik, ki privede celo do umorov, je glavni motiv romana Ljubosumje italijanskega pesnika in vojaka Gabriela d'Annunzia, znanega po kratkotrajnem vodenju "svoje" umetniške države na okupirani Reki. Uprizoritev romana, ki je postavljen v aristokratsko rimsko okolje 19. stoletja, bo režiral Diego de Brea.

V naslednji sezoni bodo poskrbeli tudi za otroke, in sicer z uprizoritvijo pravljice Ribič in njegova duša po besedilu Oscarja Wilda, ki jo bo režiral Ivan Peternelj. To bo sicer že tretja režiserska izkušnja stalnega člana igralskega ansambla SMG, ki se je nazadnje dokazal z opaženo predstavo Amado mio.