Kljub ugodnemu pogledu na lestvico skupine 3 (Slovenija 6 točk, Poljska 5, Portugalska 3, Ukrajina 2) pred zadnjima dvema krogoma selektor Boris Denič opozarja: "Na Portugalsko vseeno ne gremo na izlet, ampak po zmago."

Sloveniji za napredovanje na Euro 2012 zadošča že točka z zadnjih dveh tekem proti Portugalcem in Ukrajincem.

Kljub temu se pripravljamo s samo enim jasnim ciljem - zmagati na obeh tekmah. Ne zanimajo nas nobene kalkulacije, ampak le prvo mesto v skupini in s tem vloga nosilca na žrebanju skupin za EP. Razmišljamo zgolj o sebi in svoji igri, že na Portugalskem pa želimo izkoristiti prvo zaključno žogico. S tem bi si dokončno zagotovili igranje v Srbiji, z uspehom proti Ukrajincem v Stožicah pa še prvo mesto v skupini.

Portugalci v kvalifikacijah za EP 2012 doma še niso izgubili. Proti Ukrajini so zmagali kar z 28:16, proti favoriziranim Poljakom (27:27) pa so pravzaprav izgubili točko, saj so ob polčasu vodili kar s 17:12.

Njihova statistika me ne zanima in mi ne pomeni prav ničesar. Razmišljati in delovati moramo v tej smeri, da bodo tokrat pač izgubili proti nam. Tako morajo razmišljati predvsem mladi igralci, ki bodo le s takšnim pristopom rasli iz tekme v tekmo in se razvijali. Tako v klubu kot reprezentanci morajo vedno razmišljati o uspehu, ne glede na nasprotnika, kajti le z zmagami se dviga njihova kakovost, samozavest, želja, motiv, napredek...

Katere so glavne prednosti in slabosti Portugalcev v primerjavi s Slovenijo?

Njihova glavna prednost je sistem v igri, od katerega ne odstopajo. Zelo težko oziroma skoraj nemogoče jih je zlomiti, ker tega njihov sistem igre enostavno ne dovoljuje. So zelo hitri, dobri v obrambi in imajo zelo dober prehod v (pol)protinapad. Prav nič, kar počnejo v igri, ni naključno, ampak le posledica jasno izdelanega in uveljavljenega sistema igre. Nihče ne "skače" iz njega, nihče v igri ne počne, kar bi hotel. Njihov sistem moramo v obrambi ustaviti, hkrati pa jim vsiliti svoj način igre.

Na prvi medsebojni tekmi v Celju je Slovenija v prvem krogu kvalifikacij premagala Portugalce s 34:31.

Nekajkrat smo takrat vodili že s šestimi zadetki prednosti, a v zadnjem času so Portugalci še napredovali. S svojim mladim igralskim kadrom še vedno čakajo na uvrstitev na veliko tekmovanje, ampak tudi mi imamo svoje cilje in razmišljanja. Portugalce na EP 2012 peljeta le dve zmagi - proti Sloveniji doma in v zadnjem krogu proti Poljakom v gosteh. Zato njim le točki proti nam omogočata razmišljanje in možnost, da bi proti Poljski iskali priložnost za napredovanje.

Med pripravami za odločilna dvoboja s Portugalci in Ukrajinci ne boste odigrali nobene prijateljske tekme.

Igralci bodo skupaj le nekaj dni, poleg tega pa vsak izmed njih v sezoni poleg treningov odigra vsaj 60, 70 tekem. Njihova izčrpanost je velika, zato bi bilo morebitno igranje prijateljskih tekem preveliko tveganje. Poleg tega niti prijateljske tekme ne moreš odigrati na prijateljski način, ampak na polno, sicer nima nobenega smisla. Ob morebitnem lagodnejšem pristopu pa je tveganje zares preveliko. Že treningi ob stoodstotnem pristopu so tako intenzivni in nepredvidljivi, da vedno prinašajo možnost poškodb. Zato že na treningih vedno upam, da se bodo razpletli v najlepšem redu.

Po zelo dolgi in naporni sezoni so igralci utrujeni, zasičeni, nemotivirani... Kako jih spet dvigniti?

Mnogi v športnih krogih in zunaj njih ves čas poudarjajo utrujenost in zasičenost, a to vsaj pri meni ne obstaja. Če hočemo delovati tako, kot želimo, ne smemo razmišljati o utrujenosti in zasičenosti. To velja v kvalifikacijah tako za Portugalce kot za vse ostale reprezentance, kar pomeni, da mi nismo bolj ubogi kot ostali. Drži, da nekateri igralci sploh ne bodo imeli premora, ampak to je pač cena vrhunskega športa in ritem življenja. Jasno je, da v športu vse ne more biti in ni zgolj fino in lepo, ampak mora tudi boleti.