Prvih 23 od 40 opravljenih laboratorijskih testov na kalčkih z osumljene biokmetije pri Uelznu na Spodnjem Saškem so pokazali, da ti ne vsebujejo bakterije E.coli, je v Hannovru danes sporočilo ministrstvo za varstvo potrošnikov Spodnje Saške. Preostalih 17 vzorcev še preiskujejo, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Zdravstvene oblasti Spodnje Saške so namreč v nedeljo kot možen vzrok za okužbe z E.coli navedle kalčke, vzgojene na omenjeni kmetiji v tej zvezni deželi na severu Nemčije.

Ob tem so tudi izdale opozorilo pred uživanjem surovih kalčkov. Ker pa dokazov za to ni, oblasti še naprej svarijo tudi pred uživanjem surovih kumaric, paradižnika in solate, še zlasti na severu Nemčije, še poroča dpa. Sprva so sicer domnevali, da so vir okužbe kumare iz Španije, a testi tega niso potrdili. Doslej je za posledicami okužbe z bakterijo E.coli v Evropi umrlo 23 ljudi, večina v Nemčiji. Zabeleženih je bilo 1605 primerov okužbe s to nevarno bakterijo.

Rezultati ZZV Maribor so pokazali, da na primeru slovenskega bolnika ni šlo za nevaren sev bakterije E.coli, prav tako ga Vurs v živilih živalskega izvora doslej ni odkril.

Minister za zdravje Dorjan Marušič je želel danes z zasedanja v Luksemburgu Slovencem prenesti pomirjujoče besede, da v Sloveniji v tem trenutku ni izrednih razmer zaradi bakterije E.coli. Zatrdil je, da vse pristojne službe delujejo ustrezno in usklajeno ter da so na morebiten prihod nevarnega seva bakterije E.coli pripravljeni. Minister je ob tem poudaril, da sev bakterije E.coli, izoliran pri bolniku v slovenjgraški bolnišnici, ni enak nevarnemu sevu te bakterije, ki se širi po Nemčiji, temveč gre za razmeroma pogosto okužbo, ki ni tako agresivna in nevarna.

Marušič je še izpostavil, da je na zasedanju ministrov EU za zdravje, ki so danes govorili tudi o okužbi z bakterijo E.coli, prevladoval pomirjujoč ton. V evropskem prostoru so se po njegovih besedah vse pristojne institucije ustrezno odzvale. Ob tem je minister Marušič izpostavil, da so sedaj vsa prizadevanja usmerjena v to, da bi se čim prej odkril pravi vir okužbe in ustavilo širjenje okužbe z nevarnim sevom bakterije E.coli. Po zadnjih navedbah naj bi okužbo povzročili kalčki, pred tem pa so sumili španske kumare.

Poleg tega je slovenski minister za zdravje povedal, da bo pet strokovnjakov Evropske komisije odšlo v Nemčijo, in kot pozitivno izpostavil to, da lahko sedaj referenčni laboratorij v Rimu diagnozo postavi v 48 urah, ne šele v šestih dneh kot doslej. Minister je še poudaril, da lahko za svojo varnost zelo veliko storijo tudi ljudje sami z ustrezno higieno, rednim in temeljitim umivanjem rok s toplo vodo, z ustrezno termično obdelavo živil in s preprečevanjem stika s surovimi živili. Povedal je še, da je problem medsektorski in da se pri ukrepanju usklajujejo s kmetijskim ministrstvom, ter zatrdil, da so izvedli potrebne ukrepe in da je zdravstveni inšpektorat Slovenije sporočil vsem proizvajalcem hrane, kakšni naj bodo ukrepi, da bodo živila neoporečna.

Ministri za zdravje so danes o E-coli govorili v okviru rednega zasedanja, v torek pa se bodo v Luksemburgu na izrednem zasedanju na to temo sestali kmetijski ministri EU, tudi slovenski minister Dejan Židan, ki bodo govorili o vplivu okužbe na trg in o varnostnem vidiku. Evropska komisija bo jutri kmetijskim ministrom predlagala konkretne ukrepe v pomoč proizvajalcem zelenjave, vključno s kompenzacijami za prizadete proizvajalce, z interventnimi ukrepi in z opredelitvijo možnih državnih pomoči.