Farma, na kateri gojijo kalčke, in ki nja bi bila epicenter bolezni, ki je  v posteljo položila že več kot 2000 ljudi, se nahaja v Uelznu, južno od Hamburga.

Nemški uradniki še čakajo na rezultate testiranja pridelkov iz omenjene kmetije, ki bodo ponudili bolj točne podatke in dokaze o morebitni krivdi. Farmo so začasno zaprli, vlada Nemcem pa svetuje, naj ne jedo kalčkov.

Kmetijski minister za Spodnjo Saško, Gert Lindermann, je povedal: ''Pojavili so se nekateri dodatni dokazi, da je gojilnica rastlin v Uelznu najverjetnjeje vir Eheca, ali vsaj eden od virov.''

Kmetija se nahaja okoli 100 kilometrov južno od Hamburga in s svojimi proizvodi zalaga tako hamburške kot tudi restavracije in trgovine ostalih nemških zveznih dežel.

Lindemann je povedal, da farma goji veliko različnih kalčkov , uvaža pa jih iz različnih držav. Med kalčki, ki jih gojijo, so tudi kalčki adzuki in mung fižola, lucerne, brokolija, graha in leče, v veliki večini se uporabljajo v solatah. Kalčki potrebujejo 38 stopinj Celzija, da dobro uspevajo, kar je ''odličen pogoj za bakterijo'' je še povedal Lindemann.

Poročevalec BBC-ja iz Berlina, Stephen Evans, je povedal, da bi novi dokazi lahko močno osramotili Nemčijo, ki je za izbruh bakterije pred kratkim obtožila Španijo oziroma njihove kumare.

Več kot 2150 ljudi v Nemčiji je zbolelo zaradi nevarnega seva bakterije, Eheca, veliko izmed njih je obolelo za hemolitično uremičnim sindromom (HUS), ki je lahko usoden.

Slovenija in Evropa bi morali biti pri odzivu bolj radikalni

Gorazd Pretnar s koprskega Zavoda za zdravstveno varstvo je za Žurnal24 dejal, da je prepričan, da bi morali biti Slovenija in Evropa pri odzivu bolj radikalni. Pretnar opozarja, da je potrebno, ko gre za zdravje ljudi ali živali, potegniti najbolj konservativne ukrepe.

Po njegovem mnenju bi bilo treba pri nas uvesti večji nadzor nad hrano. Kot se je izrazil, smo do zdaj igrali na srečo, za zgled pa postavlja Rusijo, ki je blokirala uvoz zelenjave iz Evropske unije, dokler se ne odkrije vzroka okužb.

''Voda in ne kalčki''

''Navedbe, da so najverjetnejši vir smrtonosne bakterije E.Coli kalčki, po mojem mnenju ne bodo držale. Prepričan sem namreč, da je vir okužbe še vedno voda. Na njihovem mestu bi krivca iskal tam, kjer je to najmanj verjetno. Govorim precej hipotetično, ampak po vsej verjetnosti gre za določen vodni vir nekoga, ki to vodo ustekleniči, obenem pa se ukvarja tudi s preprodajo zelenjave in kaljenjem kalčkov," je zadnje podatke nemških oblasti komentiral Pretnar. "Okužba bi se lahko, in se najverjetneje tudi je, razširila z ustekleničeno vodo," je še povedal za omenjeni portal.

Pretnarju se zdi zanimivo, da so Nemci potrebovali tako dolgo, da so prišli do zadnje ugotovitve, in tudi ta sploh še ni potrjena. "Njihovi znanstveniki so izjemno natančni, poleg tega pa imajo na voljo tudi vrhunske laboratorije." Pretnar meni, da so prvotno krivdo pripisali kumaram po pomoti. "Možno je, da je šlo pri tem primeru za določeno solato, ki je bila zmešana s kumarami in kalčki," pove za žurnal24.

Preberite tudi:

Okužbe z bakterijo E.coli: higiena je na prvem mestu

E.Coli v Sloveniji: Bakterijo so odkrili pri bolniku v slovenjgraški bolnišnici