Tako bodo obiskovalcem danes in v soboto ponudili avtohtono hrano, v prvi vrsti ribe. Gostje bodo lahko med drugim okusili brodet, lignje pripravljene na različne načine, sardele v marinadi in domače testenine z morskimi sadeži, je na nedavni novinarski konferenci povedala Nevenka Gregorič iz iz Centra za kulturo, šport in prireditve Izola.

Na glasbenem področju ne bo ozvočenih ali komercialnih skupin, kot je sicer pogosto pri lokalnih praznovanjih, pač pa so se odločili za sodelovanje z nekoliko večjimi skupinami ljudskih godcev, ki so slišne tudi brez ozvočenja in se bodo v času praznika selile od prizorišča do prizorišča. Letos bodo med glasbenimi gosti imeli tudi skupino iz sosednje Hrvaške.

Nocoj bodo v sklopu praznika razglasili tudi zmagovalca natečaja za županovo vino.

Sicer pa je Praznik oljk, vina in rib šele uvod v pestro izolsko poletje. Tako je pred vrati filmski festival Kino otok, z junijem pa se začenjajo tudi nedeljski koncerti pihalnih orkestrov. Od julija bo v sklopu Poletja v Izoli na Manziolijevem trgu vsako soboto koncert, med bolj zvenečimi imeni pa velja omeniti Kataleno, Laro Janković ter Ano Pupedan, je navedla Gregoričeva.

Po besedah direktorja izolskega Turističnega gospodarskega združenja Danila Markočiča pa se na izolskem nabrežju obetajo nastopi t.i. godcev na klobuk, z gostinci pa se po vzoru nedavnih dneh domačih pidočev dogovarjajo za pripravo podobnih prireditev, ki bodo vezane na za sezono aktualne jedi.