Domači junak Fernando Alonso se je moral zadovoljiti s petim mestom. Če se je na minulih dirkah Sebastian Vettel sprehodil do zmage, je bila to pot ta prislužena s trdim delom in prenekatero kapljo znoja. Nemcu je namreč ponovno nagajala tehnika, poleg tega pa je bil presenetljivo hiter Lewis Hamilton. Preostali dirkači so bili ponovno bolj ali manj le nemi opazovalci dogajanja v ospredju.

Za VN Španije ni ravno običajno, da se dirkači borijo za zmago do zadnjega kroga, kot smo to lahko videli letos. Za Vettla se dirka ni začela optimalno, saj je vse še kako presenetil Fernando Alonso. Španec je s svojim ferrarijem odlično speljal in prevzel vodstvo, a se potem rdečim račun vseeno ni izšel. "Najbolj pomembno je bilo, da se po ponesrečenem startu nismo predali paniki. Dirko smo odpeljali z malce spremenjeno taktiko, ki je bila prav tako uspešna. Bila je izredno naporna dirka, saj je bil McLaren s tršimi pnevmatikami očitno za malenkost hitrejši, a sem na koncu ciljne ravnine vedno uspel ubraniti minimalno prednost. V zadnjih krogih sem več gledal v ogledalo kot na stezo, saj so bile moje pnevmatike povsem uničene in sem komaj zadrževal Hamiltona za seboj. In spet je bil tukaj sistem KERS, ki je deloval le delno. Zato je mali čudež, da sem zmagal," je po dirki povedal Sebastian Vettel.

Lewis Hamilton je bil dovolj hiter, da bi lahko tudi zmagal, a so pri McLarnu zaigrali na malce preveč varno karto in niso hoteli tvegati s predčasnim postankom v boksih: "Dobro smo opravili z dirko. Lahko sem držal stik s Vettlom, bil celo hitrejši, a to v Barceloni še ne pomeni, da lahko nekoga prehitiš. Predvsem mi je Sebastian bežal v hitrih ovinkih, kjer je bil fantastičen, in se mi je vedno znova oddaljil ravno toliko, da ga na koncu ciljne ravnine nisem mogel napasti. Škoda, a po drugi strani sem lahko zelo zadovoljen, da smo sploh lahko pritiskali na Red Bull," je menil Lewis Hamilton. Ob tem velja dodati, da je Hamiltonovo veselje lahko le polovično, kajti Vettel je ponovno zmagal z dirkalnikom, ki je imel delno okvarjen sistem KERS.