Žolnirjeva je pot do velikega uspeha tlakovala z zmagami v prvem krogu nad Francozinjo Margaux Pinot, v drugem Venezuelko Ysis Parreto, nato Izraelko Alice Schlessinger, v polfinalu pa še eno izraelsko judoistko Yarden Gerbi.

"Današnja zmaga Urške je po drugem mestu na minuli tekmi v Bakuju po novem sistemu točkovanja obenem že dokončna uvrstitev na olimpijske igre 2012. Mislim, da se je že uvrstila v London, tako da se že lahko začne v miru pripravljati na ta največji športni dogodek prihodnje leto," je uvodoma za STA pojasnil mednarodni sodnik in sekretar Judo zveze Slovenije, Franc Očko in dodal: "Urška je vnovič dokazala, da je naša šampionka, ki bo tudi na olimpijskih igrah v igri za vidno uvrstitev."

Očko meni, da je tudi Drakšič po današnjem petem mestu z eno nogo že uvrščen na olimpijske igre. "Rok je danes dve borbi zmagal, tako da je prišel med prvo osmerico oziroma na peto mesto, ki mu zopet prinaša točke za uvrstitev na olimpijske igre in rekel bi, da je tudi on z eno nogo že v Londonu. Tako mu ne bo treba do zadnjega trepetati in čakati na zadnji vlak za OI," je Drakšiča pohvalil Očko in dodal: "Rok je imel danes neugodnega nasprotnika v četrtfinalu, ki ga je sicer letos enkrat že premagal na mastersu v Bakuju, ampak očitno je bil Rus Alim Gadanov - ta je na koncu tudi zmagal - danes bolje pripravljen. Ne glede na to, je peto mesto izjemen uspeh."

Na turnirju nastopata še Ana Velenšek (do 78 kg), ki se bo že v prvem krogu pomerila s svetovno prvakinjo iz Tokia Američanko Kaylo Harrison, ter Lucija Polavder (nad 78), ki pa jo v prvem krogu čaka dvoboj z Rusinjo Jekaterino Šeremetovo.

"Tako Lucija kot Ana ta čas nimata težav s poškodbami, dobro trenirata in jutri bo tudi odvisno od počutja, kako se bo tekma razvila. Lahko rečem, da je bilo danes, prvi dan tekmovanja, kar veliko presenečenj. Favoriti, nosilci kolajn z olimpijskih iger in večjih tekmovanj so 'padali iz igre', zmage pa so pobirali tekmovalci iz druge vrste. Vendar je Lucija seveda jutri sposobna tudi zmagati, Ana pa ima precej težek žreb, saj ji je ta že v prvem krogu namenil svetovno prvakinjo. Bomo videli, kako se bo razpletlo," je sklenil Očko.