Kolesa so pobarvana na belo, ker so tako opazna podnevi in ponoči, je ob začetku akcije pojasnila Marjetka Kastner iz akademije. Sedem koles, ki so postavljena na treh lokacijah v središču Ljubljane - pri Stritarjevi ulici, na Gornjem trgu in pri Križankah, so pobarvali učenci osnovnih šol Komenda - Moste, Moravče in Vodice.

Okrašena so s cvetjem, na njih pa so informacijske tablice, kjer med drugim piše tudi "Ulice si delimo - pazimo na drug drugega". Akcija bo trajala do konca meseca.

Kot pojasnjuje Kastnerjeva, je projekt Ghost bikes potekal že v 18 državah po vsem svetu, med drugim tudi v Veliki Britaniji, Belgiji, Nemčiji, Avstriji, Italiji, na Madžarskem, v Avstraliji, Braziliji, Kanadi, ZDA, Mehiki in Novi Zelandiji.

Akademija je bila ustanovljena z namenom povezovanja in izmenjave znanj zaradi skupnih koristi na področju vzgojnih in akademskih sfer ter gospodarstva. Najprej želijo v Sloveniji povezati vse akterje, ki se želijo ukvarjati z vseživljenjskim učenjem, predvsem s prenašanjem dobrih praks, je še pojasnila Kastnerjeva.