Četrta dirka sezone je postregla z dvema različnima bojema: v tistem za prvo mesto Stoner ni imel pravega nasprotnika. Le na startu je imel nekaj težav, toda ko je spet prišel nazaj v vodstvo - dirko je začel s prvega mesta - ni imel več prave konkurence in je tekmecem prepustil le nižji stopnički. Boj zanju pa je bil zelo zanimiv; dolgo je kazalo, da nekdanji svetovni prvak Valentino Rossi po zanj značilnem slabšem nastopu v kvalifikacijah ne bo prišel v ospredje, toda "doktor" se je vztrajno prebijal naprej.

Deset krogov pred koncem pa sta bila v glavnih vlogah Marco Simoncelli in Dani Pedrosa. Španec je bil drugi, Simoncelli ga je napadel in prehitel, nato pa sta se dirkača dotaknila. Slabše jo je odnesel Pedrosa, ki je padel in dirko končal v pesku, vendar pa tudi za Simoncellija dotik ni minil brez posledic. Vodstvo dirke je namreč ocenilo, da je bil sokriv za nesrečo, tako da je dobil kazensko vožnjo skozi bokse. Z drugega je tako padel na peto mesto in ostal brez stopničk. Pedrosa si je ob padcu znova zlomil ne dolgo nazaj zaceljeno ključnico.

V zadnjem delu sta takrat tretjega Jorgeja Lorenza skoraj hkrati napadla Rossi in Andrea Dovizioso ter mu kmalu pobegnila. O drugem mestu sta nato odločala v zadnjih krogih. Osvojil ga je Dovizioso, ki je v zadnjem krogu prišel pred tekmeca in imel nato dovolj naskoka, da ga Rossi niti ni več skušal še enkrat napasti.

"Imel sem nekaj težav na startu, predvsem s sklopko. A ko sem enkrat prišel mimo Pedrose, je bilo lažje in sem nizal dobre čase. Lahko sem nastopil bolj sproščeno, vesel sem, da mi je uspelo zmagati," je dejal Stoner. Dobre volje je bil tudi Dovizioso: "Ni bilo lahko, kajti Valentino je trd tekmec. Nisem pričakoval, da se bom v zadnjem krogu boril za drugo mesto, a mi je le uspelo priti do minimalne prednosti."

Rossi pa je bil vesel predvsem tega, da se je z novo ekipo Ducatijem prvič uvrstil na stopničke: "Za nami je težko obdobje in srečen sem, ker smo končno na stopničkah tudi z Ducatijem. Na začetku dirke sem imel precej težav, a na koncu se je vse razpletlo v redu."

Lorenzo je ohranil vodstvo v SP, zdaj ima 78 točk, a se je Stoner z zmago precej približal (66), tretji je z 61 Pedrosa.

V razredu moto2 najhitrejši Marquez

V šibkejšem razredu moto2 je bil junak dneva Marc Marquez. Na svoji jubilejni 50. dirki v SP je dosegel prvo zmago v tej kategoriji, potem ko je bil na startu šele šesti in si je prvo mesto privozil v ostrem boju s tekmeci. V zadnjem krogu sta se za drugo mesto spopadla Juki Takahaši in Stefan Bradl; uspešnejši je bil Japonec, Nemec pa se je še utrdil v skupnem vodstvu. Marquez je kot novinec v razredu moto2 na četrti dirki sezone na najboljši možen način prekinil slab niz, ko je na prvih treh vselej končal brez uvrstitve.

Trojna španska zmaga v najšibkejšem razredu

Prvo zmago pa si je privozil tudi Maverick Vinales. V najšibkejšem razredu do 125 ccm je 16-letnik slavil v svojem šele četrtem nastopu za SP, družbo na stopničkah pa sta mu delala rojaka Nicolas Terol in Efren Vazquez.

Naslednja dirka bo preizkušnja za VN Katalonije v Barceloni čez 14 dni.