Dvorana Orange Arena, gledalcev 9300, sodniki: Burchell (Kanada), Reiber (Švica, glavna), Šeljanin (Rusija), Terho (Finska).
Strelci: 1:0 Eliaš (Michalek, Židlicky, 21.), 1:1 Berglund (Ekman Larsson, 25.), 1:2 Backlund (Sjogren, 36.), 1:3 Ericsson (Backlund, 49.), 1:4 Kruger (Tedenby, 53.), 2:4 Eliaš (Voraček, 55.), 2:5 Berglund (Petrasek, 60.).
Kazenske minute: Češka 6, Švedska 2.

SP na Slovaškem se je prevesilo v odločilni del. Na njem že nekaj časa ni več gostiteljev, ki so neslavno izpadli pred četrtfinalom, pa tudi ne Kanadčanov, ki so sinoči dovolili preobrat Rusom in drugič zapored izpadli že pred bojem za kolajne.

Zanje pa se bodo potegovali Čehi, Švedi, Finci in Rusi. Današnji prvi dvoboj je postregel s spopadom med Češko, edino še neporaženo ekipo na tekmovanju, ter Švedsko, ki je klonila proti Norveški in Kanadi, a v četrtfinalu zanesljivo odpravila Nemce. Čehi so do polfinala prišli na videz zlahka, Američane so premagali s 4:0, pri tem pa je veteran Jaromir Jagr zadel kar trikrat. Obenem pa je bil današnji polfinale ponovitev lanskega, ko so Čehi nekaj sekund pred koncem izsilili podaljšek ter se nazadnje uvrstili v finale.

Podobno kot sinočnji dvoboj med Rusi in Kanadčani se je tudi današnji obračun velesil začel zadržano. V prvi tretjini sta bila Viktor Fasth in Ondrej Pavelec, vratarja, ki sta svoje delo doslej na SP opravljala odlično, brez pravega dela in brez prejetih golov. A Čehi so to spremenili že v začetku drugega dela, ko je mrežo Švedske načel Patrik Eliaš. Toda na odziv ni bilo treba dolgo čakati. Švedska je izkoristila že prvo številčno prednost ter prek Patrika Berglunda izenačila. Sledile so švedske minute, ki pa so prinesle le en gol. V 36. minuti ga je z močnim strelom od daleč dosegel branilec Mickael Backlund. Vendar bi Švedi lahko vodstvo še povišali, predvsem po kazenskem strelu, ki ga je zakrivil Karel Rachunek, ko je pred svojimi vrati z roko pokril plošček. Toda Pavelec je ubranil strel Louiju Erikssonu, Švedska pa je nato neuspešno poskušala še minuto v igri 5-3.

Tesna razlika je obetala razburljiv finiš tekme, toda Švedska je brez težav zadrževala naletet Češke. Dodatno je Čehe umiril švedski tretji gol, ki ga je dosegel Jimie Ericsson v 50. minuti. Švedska bi, če bi Marcus Kruger v naslednjem napadu zadel gol namesto prečke, že slavila uvrstitev v finale. A Švedi so to nadoknadili prav z golom Krugerja, Eliaš je Češki pet minut pred koncem še vrnil kanček upanja, toda gol Švedske na prazna vrata je pomenil predčasno slovo prvakov, ki se bodo borili le za bron.

Finska - Rusija 3:0 (0:0, 1:0, 2:0)

Dvorana Orange Arena, gledalcev 9300, sodniki: Larking (Švedska), Orszag (Slovaška, glavna), Arm (Švica), Semjonov (Estonija).
Strelci: 1:0 Granlund (Immonen, 26.), 2:0 Lajunen (48.), 3:0 Immonen (Granlund, 50.).
Kazenske minute: Finska 10, Rusija 12.

Po popoldanski tekmi, v kateri so se sanje o ubranitvi naslova porušile Čehom, je bila neznanka na tem SP le še ena: ali bo v boju za zlato Švedom nasproti stala skandinavska tekmica Finska ali pa Rusija, ki se po slabem začetku SP počasi prebuja.

Finci in Rusi so se že pomerili prav v zadnjem krogu drugega dela. Po rednem delu je bil izid 2:2, potem ko so se Finci vrnili med žive z dvema goloma v zadnji tretjini. Po kazenskih strelih so morali Rusi priznati premoč in s tem padli na četrto mesto v svoji skupni ter dobili težjega tekmeca v četrtfinalu. A sinoči so premagali Kanado, Finska pa je brez težav odpravila Norveško.

A današnji dvoboj je bil nekaj povsem drugega. Tega so se zavedali v obeh taborih, tako da je bil začetek zadržan, vratarja Konstantin Barulin in Petri Vehanen pa nista imela dela v prvi tretjini.

V drugem delu so gledalci v bratislavski dvorani in številni ljubitelji hokeja po svetu videli verjetno enega najlepših trenutkov na tem prvenstvu, zanesljivo pa gol, ki ga bodo razglasili za najboljšega ne le na SP, ampak bržkone kar v celotni sezoni. Zanj je poskrbel mladi, šele 19-letni up finskega hokeja Mikael Granlund. Za ruskim golom je preigral Dimitrija Kulikova, zadrsal na drugo stran, naložil plošček na palico in ga pod stičiščem vratnice in prečke ter nad ramo vratarja Barulina dobesedno odnesel v gol. Sodnik je sicer odšel pogledat posnetek, da bi ugotovil morebitno igro z visoko palico, a je izredni zadetek priznal in Finci so se veselili zasluženega vodstva.

Rusi pa so se hitro prebudili in v nadaljevanju zadeli vratnico, nato pa skušali še ob igralcu več. A zvezdnika Ilija Kovalčuk in Aleksander Ovečkin nista bila razpoložena. Finci so bili nevarni ob minuti igre 5-3, Granlund pa je izvedel še eno lepo akcijo, ki pa je ostala brez gola.

Zadnja tretjina se je tako začela z minimalnim vodstvom Finske ter vse bolj živčnimi Rusi; Ovečkin je dobil še drugo kazen na tekmi. Nezbranost tekmecev je v 48. minuti izkoristil Jani Lajunen in zmedenim Rusom plošček iz bližine potisnil v mrežo, Finska pa je odločilni korak k finalu naredila v 50. minuti. Na tem SP zelo uigran "power-play" se je spet izkazal, podajalec je bil Granlund, strelec pa - osmič v Bratislavi - Jarkko Imonen. Rusi so imeli eno zadnjih priložnost za vrnitev v 51. minuti, ko je Ossi Vaananen dobil 2+2 minuti kazni, toda zaradi preveč igralcev v polju so morali še sami na kazensko klop.

Finska je tako zanesljivo prišla do finala in ima priložnost, da štirim srebrnim in trem bronastim medaljam doda še prvo zlato po letu 1995.