Spremembe v elitnem razredu, ki bodo začele veljati na SP 2012 na Finskem in Švedskem, so bile znane že lani. Po novem bo na SP 16 ekip razdeljenih v dve predtekmovalni skupini s po osmimi članicami, v katerih bodo igrali po sistemu vsak z vsakim, prve štiri iz vsake skupine bodo šle neposredno v četrtfinale, najslabša iz vsake pa bo izpadla. Tako ne bo več drugega dela tekmovanja in tudi ne skupine za obstanek, za zlato medaljo pa bo moral zmagovalec odigrati deset namesto devetih tekem.

Novost pa so danes potrjene spremembe v nižjih skupinah. V diviziji I, kjer sta bili doslej dve enakovredni šestčlanski skupini, iz katerih sta v elito napredovala le zmagovalca, bodo po novem reprezentance uvrščene v diviziji Ia in Ib. Razvrstitev bo odvisna od položaja na svetovni lestvici. V diviziji Ia bo tako šest ekip, ki so na svetovni lestvici uvrščene od 17. do 22. mesta, dve najboljši bosta napredovali v elito, najslabša pa v skupino Ib. Iz te (v njej bodo države od 23. do 28. mesta na lestvici) pa bo zmagovalka vsako leto prišla v divizijo Ia, zadnja ekipa pa bo izpadla v divizijo II, ki bo po novem prav tako razdeljena na neenakovredni podskupini IIa in IIb.

Leta 2012 bo slovenska reprezentanca, ki je v Bratislavi izpadla iz elite, tako igrala v diviziji Ia skupaj z Avstrijo, Ukrajino, Japonsko, Veliko Britanijo in Madžarsko. Prireditelja, za SP se bo predvidoma potegovala tudi Hokejska zveza Slovenije, bodo izbrali v soboto.