Še najmanj sprememb se obeta v moški ekipi za svetovni pokal v hitrih disciplinah ter v najbolj uspešni ekipi slovenske šampionke Tine Maze, ki deluje zunaj Smučarske zveze Slovenije in s katero še potekajo pogovori o finančnih pogojih sodelovanja v novi sezoni.

Avstrijski strokovnjak Burkhard Schaffer je več kot upravičil zaupanje vodstva alpskih reprezentanc ter bo tudi v novi sezoni poveljeval slovenski moški četici za smuk in superveleslalom. Glavnemu trenerju bosta pomagala pomočnika Tadej Platovšek, ki je novo ime, in Bernd Zobel. Nespremenjena bo tudi tekmovalna zasedba. Ob najtrofejnejšima tekmovalcema Andreju Jermanu in Andreju Špornu so v skladu s predlogom, o katerem bo formalno moral odločiti alpski zbor, v ekipi še Rok Perko, Andrej Križaj, Gašper Markič in mladi up, dvakratni mladinski svetovni prvak Boštjan Kline, ki je opozoril nase tudi na zaključku sezone svetovnega pokala.

Moška tehnična ekipa bo doživela velike spremembe

Medtem ko bo ekipa za hitre discipline v novo sezono zakorakala brez večjih posegov v ustaljeno trenersko in tekmovalno rutino, ki je v minulih sezonah že pripeljala do vrhunskih dosežkov, pa je nov vodja alpske stroke Vlado Makuc radikalno zarezal v moško ekipo za tehnične discipline, ki je v minuli sezoni v temeljni disciplini, veleslalomu, dosegla dno.

Pavli Čebulj, ki je bil v minuli sezoni glavni trener moške ekipe za tehnične discipline, se je moral posloviti, mesto glavnega trenerja pa ne bo ostalo nezasedeno. V vodstvu alpskih reprezentanc so namreč uspeli v celoti zapolniti trenersko zasedbo. "Za moškega trenerja v tehničnih disciplinah svetovnega pokala bomo predlagali Marka Jurjeca. Mislim, da je pravi človek za to mesto. Ima dolgoletne izkušnje, bil je trener tako moških kot ženskih ekip v svetovnem pokalu, prav takšno osebnost potrebujemo v ekipi. Mislim, da lahko dobro sodeluje z ostalimi tremi trenerji, Romanom Rozmanom, Mitjem Kuncem in Rokom Toplakom, ki bodo skrbeli za moške tehnične discipline, kar bi lahko dalo ustrezen rezultat," je dejal Makuc. Jurjec je bil predzadnjo sezono angažiran v ženski ekipi, v zadnji sezoni pa ni bil aktiven na reprezentančnem nivoju.

Od veteranov v ekipi le še Valenčič

Pogled na sestavo ekip pa pokaže še na eno veliko spremembo. Od smučarskih veteranov je na seznamu moške reprezentance ostal le še Mitja Valenčič, ki bo edini imel status stalnega tekmovalca v svetovnem pokalu v slalomu. Glede na trenutna izhodišča se mu bodo pridružili mlajši tekmovalci. Valenčičev program, za katerega bo skrbel Jurjec, bo za razliko od ostalih še naprej usmerjen le v slalom.

Brez statusa in mesta v ekipi sta po predlogu dokončno ostala nekoč najboljši veleslalomist Aleš Gorza, ki je minulo sezono končal brez vidnejšega rezultata, in Bernard Vajdič, ki po poškodbi ni več našel poti med trideset najboljših na tekmah za svetovni pokal. Oba še nista sprejela odločitve o morebitni samostojni poti, če bosta še želela nastopati, pa si bosta v celoti morala kriti vse stroške, od opreme in trenerjev naprej ter prek nižjega ranga tekmovanj znova izboljševati štartne številke. "Ko bosta uvrščena med prvih 45 na svetu, bosta znova dobila pot na svetovni pokal," je dejal Makuc. V ekipo je sicer uvrščen Janez Jazbec, a si bo moral stroške treningov kriti sam.

Na predlaganem seznamu so ob Valenčiču, Maticu Skubetu in Mihi Kürnerju, ki so v tehnični ekipi poskrbeli za edine točke svetovnega pokala v minuli sezoni, le mlajši tekmovalci brez izkušenj z največjih tekmovanj. Njihovi nastopi bodo zato še naprej usmerjeni v nižji rang tekmovanj, evropski pokal in tekme Fis.

V ženski reprezentanci le trenerske spremembe

Ženska reprezentanca, ki ostaja nespremenjena, bo tudi doživela precejšnje trenerske spremembe. V predlagani trenerski ekipi A ženske reprezentance sta Denis Šteharnik za tehnične discipline, ki bo zamenjal Jerneja Koblarja, in v minuli sezoni Schafferjev pomočnik Andrej Možina, ki bo po novem namesto Gregorja Šparovca glavni trener ženske ekipe za hitre discipline. V A ženski reprezentanci bodo po predlogu Maruša Ferk, Ana Drev, Nina Katarina Mihovilovič, Tina Robnik, Katarina Lavtar, Katja Jazbec, Vanja Brodnik, Mateja Robnik in Ilka Štuhec.

Moška ekipa za hitre discipline tudi letos načrtuje priprave na snegu na južni polobli v La Parvi v Čilu v drugi polovici avgusta in v začetku septembra. Prav tako je v programu ženske ekipe trening v Čilu. Ali bo ostalo le pri željah, pa bo v marsičem odvisno od finančnih sredstev. Dan pred alpskim zborom se bo sestal izvršilni odbor Smučarske zveze Slovenije, ki bo potrjeval finančne načrte.