Koliko časa vam vzame vodenje tako kompleksne in razvejane panožne zveze, kot je SZS?

Veliko. Da zveza deluje, ji moram nameniti veliko več časa, kot sem pričakoval. Dokler nisem bil izvoljen za predsednika SZS, sem bil zaradi obveznosti v tujini le en dan v tednu v Sloveniji. V zadnjem letu sem v Sloveniji dva dni na teden poleg vse komunikacije po medmrežju in telefonu. To je še ena služba, vendar sem izredno ponosen, da so me klubi izvolili s tako veliko večino. V prvem letu še zdaleč nismo naredili vsega, kar jim moramo pokazati, zato se moram zagnano soočiti z izzivi.

O osvajanju kolajn ne odloča denar, ampak srce

Kljub veselju ob kolajnah se vse začne in konča pri denarju.

Kot ponosen Slovenec trdim, da to ne drži. Če bi bilo vse odvisno od denarja, Tina Maze, Petra Majdič, ekipa v smučarskih skokih in deskar Rok Marguč ne bi dosegli takšnih uspehov. Če primerjam s tistim, kar imata na razpolago za treninge Lindsay Vonn in Maria Resih, smo skromna reprezentanca, v kateri se gleda na vsak evro, vendar imamo veliko srce. Odloča prav to veliko srce.

Ali vam je uspelo ugotoviti, zakaj SZS že nekaj let stalno primanjkuje denarja?

Kronični problem izhaja iz tega, da je SZS v preteklosti precej sredstev vlagala v športno infrastrukturo - v državni panožni center v Kranju in športni center na Pokljuki. Za gradnjo teh objektov se je zadolževala. Idealno bi bilo, da bi država imela v lasti infrastrukturo, ne pa da je deloma obremenjena tudi SZS. Po drugi strani moramo biti državi hvaležni, saj je bilo pri gradnji športnega centra na Pokljuki 90 odstotkov evropskih sredstev. Razvoja biatlona si ne moremo predstavljati, če ne bi bilo Pokljuke, saj ne bi bilo več tudi tekme za svetovni pokal. Če ne bi bilo centra v Kranju, si ne moremo predstavljati skokov, kjer ni le plastika poleti, ampak edina skakalnica v Sloveniji, ki je relativno zgodaj prekrita s snegom, ker Planica v tem trenutku še ne funkcionira. Kako lahko pričakujemo od naših orlov vrhunske rezultate, če 1. decembra doma nimajo skakalnice, na kateri bi trenirali na snegu. Ti dolgovi zdaj bremenijo naše tekoče poslovanje, zato imam manj denarja za ekipe in program. Ker smo obremenjeni z dolgovi, ki izvirajo iz prepotrebnih investicij v objekte, za kar sem svojim predhodnikom izjemno hvaležen, da so imeli pogum in so se spustili v to, ne morem zagotoviti, da bo v trenutnem ekonomskem položaju v Sloveniji prišlo do velikih povečanj proračunov.

Kolikšna je višina teh investicij v infrastrukturo, ki zdaj zajeda v proračun?

Iz tega naslova imamo okrog dva milijona evrov dolga, za katerega odplačujemo obresti in glavnico, kar bremeni panoge. Biatlonci bi imeli še boljše rezultate, če bi imeli malo več prostega denarja. Hvala bogu nas Planica ne bo tako bremenila, ker jo bo država financirala na drugačen način, skozi zavod Planica. Stanje slovenskega gospodarstva in velikost trga sta takšna, kot sta, zato ne moremo pričakovati, da bo prihodek od zlatega sponzorja milijon evrov na sezono, ko pa pri nekaterih prihodkih težko dosegamo 400.000 evrov ali 250.000 evrov. Ob tem se na iste sponzorje obračajo tudi druge športne panoge.

Na čelu strokovnih štabov nosilk letošnjih kolajn Majdičeve in Mazejeve sta bila tuja strokovnjaka. Deskarja Marguča trenira oče, le skakalci so prišli do odličja z glavnim trenerjem reprezentance.

V Evropi moramo zadihati s polnimi pljuči. Moje podjetje je eno izmed redkih slovenskih, ki zaposluje veliko tujcev v Sloveniji in Italiji. Za konkurenčnost slovenske ekonomije je pomembno, da pritegnemo talente. Enako je v športu. Nič ni narobe, če pridobimo nekaj tujih trenerjev za delo z našimi reprezentancami, samo poglejte, koliko slovenskih trenerjev dela v tujini. Ta pot mora biti dvosmerna, a ne zato, ker bi bili Slovenci slabi in bi imeli doma takšno pomanjkanje znanja. V slovenski ekipi za alpsko smučanje imamo uspešnega trenerja za hitre discipline, Avstrijca Schaffreja. Zakaj ne bi v smuku, kjer v Sloveniji nimamo tradicije Križaja in Petroviča, imeli strokovne osebe iz tujine. Svojim predhodnikom sem ponovno hvaležen, ker sprejeli ta izziv in postavili tujega trenerja. Šporn je bil šesti na svetovnem prvenstvu, še bolj pomembna se mi zdi zmaga Klineta na mladinskem svetovnem prvenstvu ter njegova uvrstitev na zadnjem smuku sezone med prvih petnajst.

Alpsko smučanje so zaznamovali uspehi Tine Maze, ki pa s svojo ekipo predstavlja posebno poglavje v delovanju SZS.

Tina je šampionka od glave do pete, takšna so tudi njena pričakovanja. Andrea Massi ni le trener, ampak vodja ekipe, kondicijski trener, glavni trener, logistik, tiskovni predstavnik. Ima kopico vlog, ki jih opravlja najbolje, ker je tudi njen zasebni partner in mu najbolj zaupa. To še zdaleč ni enostavno.

Pred svetovnim prvenstvom preprečil kaznovanje Mazejeve

Tudi za vas ne, ko je treba uskladiti interese.

Ne za mene, ne za Tino, še najmanj pa za Massija, vendar moramo stopiti skupaj in sodelovati. Verjetno se v marsičem ne bomo strinjali, a na koncu je najpomembneje, da smo soglasni v večini zadev. Tina bo vedno menila, da ji SZS nameni premalo, druge panoge bodo menile, da ji preveč.

Do Mazejeve imate poseben odnos. Nekateri očitajo, da ji tudi popuščate.

V času pred svetovnim prvenstvom je bilo z več strani veliko upravičenih opozoril glede kršitev pri nekaterih nastopih v javnosti, ko so bili včasih z lasmi ali očali prekriti nekateri sponzorji. Name je bilo veliko pritiskov, da jo kaznujemo, vendar sem vsem dejal, naj ustavijo konje. Vem, kaj pomeni priprava vrhunskega športnika. Ob vseh problemih, ki jih je imela na začetku sezone, se je nato pojavilo še vprašanje dresov, ali so dovolj konkurenčni, pa zamude z rokavicami, zato bi jo s kaznovanjem le še dodatno obremenil pred svetovnim prvenstvom. Tudi Tina je samo človek. Če bi imela ob vseh težavah na glavi še predsednika SZS, bi to vplivalo na rezultat. Ko je osvojila kolajni, smo bili vsi veseli. Včasih je naloga predsednika, da ne skočiš na prvo žogo. Najlaže se je skregati, a treba je biti preudaren, ker svoje pričakujejo sponzorji, enako pa tudi Tina.

Koliko SZS stane šampionski status Mazejeve?

S SZS ima letno pogodbo, vredno 212.000 evrov bruto. S tem so pokrite plače treh trenerjev in polovica stroškov za individualne priprave. Interes SZS je, da tisti, ki ima individualni program, čim večkrat trenira z reprezentancami. Če mlade slovenske smučarke trenirajo s Tino, jim to koristi. Tina pravi, da si želi trenirati z Mario Reish, vendar je slovenska reprezentantka, zato občasno trenira z našimi reprezentancami. Ko trenira z moško reprezentanco v smuku, vse stroške pokrije SZS. V smuku je bil očiten napredek tudi na račun tega, da se je pripravljala z moško ekipo.

Andrea Massi trdi, da SZS ekipi Mazejeve še ni plačala vsega denarja, ki ji pripada po pogodbi, zato je celo zagrozil z odhodom.

Plačili smo tri od štirih obrokov. Prvega aprila je zapadel zadnji obrok in ga bomo poravnali v najkrajšem možnem času. Ne bi bilo prav in pošteno, če ekipa Tine Maze ne bi delila finančne realnosti SZS. Trudim se, da bi bile zamude čim manjše, vendar SZS že nekaj let sezono konča z 1,2 milijona neporavnanih obveznosti, ki jih nato pokrijemo s tekočimi prilivi za novo sezono, zato pride do zamikov plačil.

Vi imate z Mazejevo še posebno pogodbo, da ji iz lastnega žepa plačate nagrade za uspehe.

Osebno sem prevzel izplačilo premij, vendar nisem pričakoval, da bo postala svetovna prvakinja. Ko je zmagala, sem se šele zavedel, kaj to pomeni. Dal sem ji veliko višje premije, kot so v pravilih SZS. Ker sem jo videl tik pod vrhom, sem ji dejal, da sedmih, osmih in petnajstih mest, ki ji pripadajo po pravilih SZS, ne bom nagrajeval. Uskladila sva zneske za uvrstitve na prva tri mesta na tekmah svetovnega pokala, svetovnem prvenstvu in v skupnem seštevku svetovnega pokala. Niti Tina niti jaz se nisva zavedala, da bo sezona tako uspešna, a vsak evro je prislužen in ga bo prejela. Zaradi te pogodbe bo imela nekatere obveznosti do Diners Cluba in naših sponzorjev.

Ali je višina nagrad poslovna skrivnost?

Da, ker to plačam jaz osebno. Za vse, kar je v povezavi s SZS, nikoli ne bom rekel, da je poslovna skrivnost, vse mora biti javno, ker to ni moja zasebna firma, ampak nevladna organizacija. Kar ji dam osebno, je stvar težko javna, ker tudi njeni pogodbi z Milko in Stoecklijem nista javni.

Po pravilniku nosilcem kolajn in globusov pripada šampionski status. Ali ga bodo imeli v novi sezoni vsi letošnji nosilci kolajn s svetovnih prvenstev?

Šampionski status smo opredelili za alpske discipline, ker je šlo za znani zaplet z Mazejevo. Takšen status je imela tudi Majdičeva, vendar je bil način realizacije malce drugačen. Majdičeva je bila tista, ki si je izbrala svojo ekipo, a je plačo prejemala od SZS. Moramo biti fleksibilni in se maksimalno prilagoditi športniku, da ustvarimo pogoje za rezultat. Kdor z dosežki izpolni kriterije za šampionski status, ima nato verjetno še večje ambicije, da dosežke vsaj ohrani oziroma izboljša. Primerjajo se z najboljšimi, obenem imajo pomislek, da v okviru reprezentance ne dobijo dovolj pozornosti. Če ima trener v ekipi šest tekmovalcev, se ne more povsem posvetiti tistemu, ki je dosegel šampionske rezultate. Ko se pogovarjam s trenerji, mi zatrdijo, da se največ ukvarjajo s tistimi, ki so v ekipi najslabši. Najboljši že natančno ve, kaj potrebuje. Mazejeva v svoji glavi razmišlja, da še ni tako dobra, kot je Rieshova, zato hoče še več pozornosti. Preprečiti moramo, da takšni šampioni ne končajo kariere prehitro, in jim moramo dati tudi svobodo, vendar le v okviru ekonomskih zmožnosti posamezne panoge. Če je nekdo svetovni prvak v telemarku, ne more pričakovati enakih pogojev s strani SZS, kot jih ima Mazejeva, ali kot jih je imela Majdičeva. Telemark ni komercialno toliko zanimiva disciplina, da bi generirala interes sponzorjev, televizije, bralcev... Zato ne more biti meter enak za vse, ampak mora prevladati razum.

Kranjec ni zaprosil za šampionski status

Zakaj v minuli sezoni šampionskega statusa ni imel skakalec Robert Kranjec na račun malega globusa za zmago v poletih?

Z njegove strani ni bilo nobene zahteve. Pri Kranjcu mi je zelo všeč način, kako se je vrnil konec sezone med najboljše, še zdaleč ni rekel zadnje besede, vendar zdaj pričakujem poteze stroke, da znova ne pride do nekaj slabih tednov in tekem ter s tem spet do začaranega kroga, da samozavesti in samozaupanja, ki je bilo ustvarjeno po svetovnem prvenstvu v Oslu, ne bomo spet iskali na začetku sezone.

Vaše mnenje o odstopu skakalnega selektorja Matjaža Zupana in športnega direktorja Francija Petka.

Odločno sem jima povedal, da njune poteze takoj po tekmi v Planici ne odobravam. Enkrat za vselej moramo v Sloveniji priti do točke, da se bomo kljub vsemu poveselili uspehov, ki so bili izjemni. Ne strinjam se s tistimi, ki so trdili, da je bila kolajna v Oslu naključje, saj so v Planici pokazali svojo kakovost, ko so bili na ekipni tekmi tretji, Kranjec pa je dosegel izjemen uspeh z drugim mestom med posamezniki. Najprej bi se morali veseliti, nato pa bi se stroka zaprla v klavzuro. Predsedniku odbora in zbora za skoke Jasniču sem povedal, da pričakujem temeljito analizo, v kateri bodo odgovorili na vprašanje, zakaj so bili rezultati večino sezone tako slabi. Po analizi lahko pridejo s predlogom, da gredo v nekatere modifikacije in obdržijo dosedanje strokovno vodstvo, ali pa pridejo s predlogom za zamenjavo vodstva. Treba se je usesti in delati z ljudmi korektno, saj nas je premalo, da si bomo postavljali nepremostljive ovire. V podjetju, katerega lastnik sem, imam kvalifikacije in izkušnje, kako je treba narediti kadrovske spremembe. Ker nisem lastnik SZS in nimam kvalifikacij v smučanju, pričakujem od stroke, da bo to naredila. Ne pa, da eni potegnejo potezo kot akcijo, s katero bi ustavili vsebinski dialog in analizo, kaj se je zgodilo v sezoni, drugi pa so v dilemi, ali naj to pometejo pod preprogo in kažejo neko enotnost. Vsi vemo, da večino sezone z dosežki skakalcev niso bili zadovoljni javnost, stroka, sponzorji, tekmovalci... Obvestili so me, da so analize narejene in predlogi pripravljeni.

Zakaj je alpski del porabil vsaj 300.000 evrov več, kot je bilo v načrtu?

Proračun 1,8 milijona evrov so razumeli, kot da je to le poraba ekip. SZS prejema tudi del sredstev za klubske trenerje od ministrstva za šolstvo in šport, zato moramo ta denar nakazati naprej. Ti odlivi niso bili upoštevani, zraven pa še nekateri režijski stroški alpskih disciplin. Ker so imeli trenerji podpisane pogodbe, jih je bilo septembra nemogoče zmanjšati.

Že nekaj let je največ govora o alpincih in njihovih minusih na računu.

Veliko se moram pogovarjati o alpincih, ker je bil ta del v preteklosti zelo zanemarjen. Primož Ulaga je zelo dobro delal na nordijskih disciplinah, kjer je imel stabilne sponzorske pogodbe in porabo pod kontrolo. Težava je v tem, da ne moremo reči, da so alpinci zanič, in potegniti črto, saj imamo kopico mladih z rezultati, ki obetajo in se v njih splača vlagati.

Proračun alpskih disciplin bo 2,2 milijona evrov

Na kakšen način boste pridobili več sredstev za novo sezono?

Proračun alpskih disciplin je ocenjen na 2,2 milijona evrov. Menim, da bomo ta znesek zbrali. Veliko je odvisno od tega, kako se bomo dogovorili za nova razmerja s prireditelji tekem za svetovni pokal v Sloveniji. Nekateri ne razumejo, da je SZS lastnica pravic tekem za svetovni pokal, mi jih najamemo kot izvajalce. SZS je kot krovna organizacija odgovorna za razvoj tekmovalnega smučanja, za kar moramo imeti ustrezno materialno podlago. Posamezni organizacijski komiteji imajo na račun preteklih razmerij razmeroma bogato blagajno in so si pridobili kar visoko stopnjo avtonomije. Kot predsednik se s tem, da vse zadržijo, ne strinjam. To ne pomeni, da bom vsevprek delal spremembe, ampak pričakujem dogovor, ki bo zadovoljil njih in nas.

Trdite, da imate boljšega ponudnika za TV-pravice od dosedanjega.

TV pravice bo dobil tisti, ki bo plačal največ. Dosedanji ponudnik je bil pozvan, da izboljša pogodbo. Jaz slabše pogodbe ne bom podpisal.

Ko je bil v Sloveniji na obisku ruski predsednik vlade Vladimir Putin, ste predstavili idejo, da bi sponzor postal Gazprom, a na istega startajo tudi košarkarji Olimpije, nogometaši...

SZS je podala predlog sponzorskega sodelovanja z Gazpromom, od koder so nam sporočili, da zadevo obravnavajo in nam bodo odgovorili maja. Normalno je, da tudi ostali športi želijo sponzorstvo Gazproma, vendar sem se sam tega prvi domislil, vendar to ne pomeni še nič. Argument, da do takšnega sodelovanja pride, so številni naši trenerji v Rusiji, kjer so se zelo ambiciozno lotili projekta olimpijskih iger v Sočiju. Ponudili smo roko sodelovanja med obema smučarskima zvezama.

Ali v proračunu za sezono 2011/2012 že računate na sponzorski vložek Gazproma?

Ne še. Proračun bomo povišali zaradi povečanja vložka dosedanjih sponzorjev, pri zlatih to pomeni 50.000 evrov več, novih sponzorjev in TV-pravic glede na to, da imamo na mizi ugodnejšo ponudbo, kot je dosedanja pogodba. S tem bi pokrili razliko med lanskim proračunom 1,8 in novim 2,2 milijona evrov ter minus za minula leta. Če pride do sponzorstva z Gazpromom, bo vložek razporejen na vse panoge.

Kar je zastonj, nima posebne cene

Kljub povečanju proračuna bodo morali vsi reprezentanti v alpskem smučanju del stroškov plačati iz lastnega žepa.

Kar je zastonj, nikoli nima neke posebne cene. Pomembno je ustvariti boljše pogoje za športnike, sočasno pa je pošteno, da jim rečemo, da nekaj prispevajo tudi sami. Pokojni nobelovec za ekonomijo Milton Friedman je rekel, da ni takšne stvari, kot je brezplačno kosilo. Tudi v športu tega ni več.

Kako je s proračuni ostalih disciplin? Ali bodo imele manj denarja zaradi dolgov alpincev?

Ne. Nekaterim se bodo sredstva povečala, ker bosta zdaj zavarovalnici sponzorja le za posamezne discipline, Triglav za nordijske in Generali za alpske.

Alpski del nima velikih težav le z minusom, ampak tudi s slabimi rezultati. Kako dvigniti kakovost predvsem v moškem delu za tehnični disciplini?

Vsem, s katerimi smo se pogovarjali za trenerja v moški reprezentanci, so bili na prvem mestu pogoji za delo in s tem več denarja za ekipe, šele nato so omenili plačo. V tem svetu se natančno ve, koliko je kdo vreden in kakšno plačo zasluži. V pogovorih z nekaterimi kandidati sem prišel do stvari, na katere nisem računal. Dejali smo mi, da so rezultati pod pričakovanji, vsa slovenska javnost pa pričakuje bistveno izboljšanje takoj, vendar uspehi so možni šele čez tri leta v Sočiju, zato ne vedo, ali bi lahko zdržali ta pritisk. Ljudi ne morem zavajati in jim reči, da ne bo pritiska pričakovanj.

Trener reprezentance v smučarskem teku Vladimir Korolkevič trdi, da ima še vedno odprte terjatve do SZS zaradi neplačevanja v pokojninsko blagajno.

To je star problem, ki sega v 90. leta minulega stoletja in sem ga nasledil ter ga skušamo urediti. Tukaj mora priti do poravnave. Lahko je nekdo še tako dober trener, vendar če ima na sodišču velike terjatve do SZS, moramo biti previdni v sodelovanju. Moja dolžnost je, da uporabim vsa pravna sredstva, da ga pripravim do dogovora.