Regata v Essnu je ena od kriterijskih tekem za sestavo nemške reprezentanco in je zato tudi magnet za ostale reprezentance, da preizkusijo pripravljenost pred prvo tekmo svetovnega pokala, ki bo na sporedu konec meseca v Münchnu. Tokrat je prijavljenih skoraj 1500 veslačev iz 18 držav.

Za Slovenijo bo zelo zanimiv že sobotni spored, saj se bo prvič v sezoni predstavil najboljši slovenski veslač leta 2010 Luka Špik, lani šesti skifist sveta, ki je uvodni regati aprila v Zagrebu in na Bledu zaradi bolezni izpustil. Špik bo nastopil med skifisti in se pomeril tudi z belgijskim šampionom Timom Meyensom in nemškim veteranom Marcelom Hackerjem, ki je lansko svetovno prvenstvo sicer izpustil, a aprila že prepričljivo zmagal v nemški konkurenci na regati v Kölnu. Za tekmovanje v skifu je prijavljenih 13 veslačev, tudi Jan Špik in Rok Kolander.

Iztok Čop se bo v sobotnem programu predstavil v "novem" dvojnem dvojcu z Mariborčanom Gašperjem Fistravcem. Tudi ta dva čaka izredna konkurenca - nemška svetovna prvaka iz leta 2009 ter močna druga posadka Nemčije, Češka in Poljska. Med dvojnimi dvojci bosta nastopila tudi Žiga in Tomaž Pirih.

V nedeljo pa se bosta Čop in Špik spet predstavila v isti posadki - dvojnem četvercu, v katerem sta pred leti že osvojila tudi srebrno medaljo. V čolnu bosta ob obeh omenjenih šampionih še Tomaž Pirih in Gašper Fistravec. Tudi v tej konkurenci gre glede na prijave iz Nemčije, Kitajske, Nizozemske, Španije, Francije, Poljske in od drugod, pričakovati trd boj za vsako pozicijo. Oba dneva bosta v dvojcu nastopila Mariborčana Marko Grace in Janez Jurše.

Ta vikend bodo na močni mednarodni tekmi v Münchnu nastopili tudi kandidati za mladinsko reprezentanco.