Samo v Veliki Britaniji vsako leto zaradi virusa  HPV umre okoli 900 žensk, vsaj 3000 pa zaradi virusa dobi tumor. V deželah v razvoju je ta številka še večja, HPV tam vsako leto vzame približno 290 tisoč življenj. Poleg raka na materničnem vratu je HPV odgovoren še za mnoga druga obolenja, od raka na grlu in ustni votlini, tako pri ženskah kot moških, do česar pride zaradi oralnih spolnih odnosov z okuženim partnerjem.

Staro novo zdravilo

Znanstveniki so sedaj v svet ponesli novo upanje. Kot trdijo raziskovalci manchestrske univerze, so v sodelovanju s kolegi iz Kanade končno stopili na rep tej bolezni. Našli naj bi zdravilo.

Lopinavir, zdravilo, ki se sicer standardno predpisuje osebam, okuženim z virusom HIV, je namreč pokazal tudi odlične rezultate v boju proti HPV. Zdravilo je zasnovano tako, da specifično deluje proti mehanizmom, ki telesu rušijo imunski sistem. Zato uničuje le celice, ki so okužene z virusom in ne tudi zdravih. Njegova uspešnost pa se skriva v dejstvu, da uničuje tudi celice, ki sicer še niso postale rakave, so pa že okužene z virusom. Tako obenem preprečuje nastanek tumorja. Uničevanje celic se začne z reaktivacijo že dobro poznane antivirusne snovi, katere nastanek HPV zavira.

Da bi zdravilo lahko bilo učinkovito, bi oseba morala vzeti odmerek, ki je od 10-15 višji od odmerka, ki ga prejemajo osebe okužene s HIV, obstaja pa tudi možnost nanašanja na kožo v obliki kreme.

Poleg tega, da je Lopinavir za zdrave celice skoraj nenevaren, je ena od njegovih prednosti pred cepivom tudi ta, da zdravi osebe, ki so že okužene, med tem ko cepivo okužbo zgolj preprečuje, že okuženih pa ne zdravi.

Rezultati dosedanjih raziskav so znanstvenike seveda opogumili, da začnejo tudi s kliničnim testiranjem, ki bi lahko privedlo do enostavne terapije, ki bi jo pacient lahko celo izvajal sam, poleg tega pa bi bolezen, ki terja toliko življenj, zajezili in ozdravili že v njeni najzgodnejši fazi.