Čeprav je Dars lani po dostopnih podatkih uspel realizirati le dve tretjini letnega načrta gradnje in obnove avtocestnega omrežja, naj bi uprava po naših informacijah nadzornikom pripravila predlog, po katerem naj bi si trije člani izplačali dodatek v višini četrtine njihovih bruto plač. Poleg Duhovnikove, ki je lani za vodenje Darsa prejela 114.732 evrov bruto, bi bila torej do izplačila dodatka upravičena še članica uprave za finance Gordana Bošković in delavski direktor Alojz Ratajc, ki sta lani brez regresa, bonitet in povračil že zaslužila okrog 94.000 evrov bruto. "O tem bomo razpravljali na prvi naslednji seji," je pojasnil predsednik nadzornega sveta Darsa Milan Medved.

Po neuradnih informacijah naj bi bil predlagani dodatek, ki bi si ga izplačala uprava, sestavljen iz več postavk. Če je bila v minulih letih ključni kriterij pri končni višina dodatka realizacija lanskega načrta, tako ni presenečenje, da je od te po novem neposredno odvisno le izplačilo šestine dodatka ali natančneje, pet odstotkov od višine bruto plače.

Kateri so torej ostali kriteriji, zaradi katerih naj bi bila uprava Darsa upravičena do dodatka k plači? Po naših podatkih bi 15 odstotkov od bruto plače predsednici in članoma uprave prinesel kriterij realizacije prihodkov. Povedano drugače: uprava meni, da si zato, ker je Dars lani prodal za skoraj petino več vinjet in cestnin za tovornjake od načrtovanega, zasluži dodatek k plači. Še dodatnih 10 odstotkov od bruto plače, skupaj torej 25 odstotkov, pa naj bi si uprava izplačala zaradi domnevno izpolnjenega kriterija zadovoljstva uporabnikov in zaposlenih. Medtem ko nam ni uspelo izvedeti, kako je uprava ocenjevala zadovoljstvo uporabnikov, naj bi zadovoljstvo zaposlenih preverjala z interno anketo.

primoz.cirman@dnevnik.si