Slovenski hokejisti so v zadnjih dneh nekoliko popustili ritem napornih priprav. Selektor Matjaž Kopitar je igralcem v nedeljo privoščil dan počitka, v ponedeljek in torek pa sta bila na sporedu še zadnja treninga. Nekaj podrobnosti pred odhodom na SP so Kopitar, kapetan Tomaž Razingar in njegov pomočnik Mitja Robar razkrili na današnji novinarski konferenci v Ljubljani.

"Vemo, kaj nas čaka. Tekmeci so težki, Slovaki igrajo doma in so v ekipo povabili še tiste zvezdnike, ki so izpadli iz končnice lige NHL. Rusi so vedno nevarni in neugodni, za nas kot vzhodnjaška ekipa še posebej, Nemci pa so nenazadnje polfinalisti lanskega prvenstva in imajo čvrsto, trdno ekipo," je tekmece na prihajajočem tekmovanju opisal selektor Kopitar.

V moštvu ima zdaj 25 igralcev, ni pa se še določil, kdo od njih bo vsaj na prvem dvoboju med gledalci na tribuni, saj vsi ne bodo mogli biti v postavi za tekmo. "Glede prvega in drugega napada so stvari dokaj jasne. Seveda se lahko tudi še kaj spremeni, še posebej ob morebitni igri 5-4, da ne bi teh igralcev preobremenili. Glede tega, kdo bo igral v tretjem in četrtem napadu ter kdo bo na tribuni, pa imam sliko v glavi, vendar zdaj še ne bi o tem. Sicer pa so igralci toliko pošteni, da sami približno vedo, kje so," je bil o sestavi ekipe še nekoliko skrivnosten Kopitar.

Prav tako še ni razkril vlog vratarjev. Pojasnil je le, da je Matiji Pintariču pričakovano namenil vlogo tretjega vratarja. "Njegov čas šele prihaja in prepričan sem, da bo v prihodnosti imel še veliko priložnosti. Glede Kristana in Hočevarja pa se je težko odločiti. Robert je velikokrat dokazal, da je odličen vratar, pa tudi Andrej je Slovenijo že nekajkrat popeljal iz divizije I," meni Kopitar.

Kapetan ekipe bo na Slovaškem Tomaž Razingar, ki je prepričan, da jih sicer čakajo težke tekme, vendar se nikakor ne predajajo že vnaprej: "Vemo, koga od treh tekmecev bi bilo mogoče - beseda najlažje niti ne obstaja - premagati. Iskali bomo svojo priložnost proti Nemčiji. Ampak zavedati se moramo, da je Nemčija igrala v polfinalu lanskega svetovnega prvenstva. Ne bo lahko, stavimo pa na ekipni duh, dobro vzdušje in faktor presenečenja. Zakaj ne?"

Eden od njegovih pomočnikov bo branilec Mitja Robar. Mariborčan se zaveda, da bodo dvoboji z močnimi tekmeci težki, obrambna vrsta pa še posebej na preizkušnji: "Ampak ne odloča vedno le obramba. Ne gre le za dva igralca v obrambi, cela ekipa mora delati in garati za uspeh. Niti slučajno ne smemo čakati na borbo za obstanek, ampak nam mora biti cilj presenetiti koga že v prvem delu. Reprezentance, ki so v našem rangu, so že naredile takšna presenečenja. To odločenost moramo pokazati na ledu."

Vsaj na prvi tekmi bo imela Slovaška precejšnjo prednost pri podpori na tribunah. V dvorani Orange Arena v slovaški prestolnici, ki sprejme 10.000 gledalcev, bodo imeli Slovenci predvidoma dobrih 1000 navijačev, večino pa bodo seveda sestavljali privrženci domače ekipe. A tudi vzdušja na tekmi se v slovenskem taboru ne bojijo. "Vemo, kaj lahko pričakujemo. Slovaški navijači bodo številni in glasni, vendar pa sem prepričan, da bodo navijali športno. Po drugi strani pa bomo tudi mi imeli podporo svojih navijačev," meni Razingar.

Slovenska izbrana vrsta se bo na prizorišče SP odpravila v četrtek dopoldne, zvečer pa bo opravila prvi trening v pomožni dvorani v Bratislavi. Prva tekma na prvenstvu pa Kopitarjeve izbrance čaka v petek ob 20.15. Že pred tem se bosta v popoldanski tekmi pomerili Rusija in Nemčija.