Na drugi tekmi večera je na vzhodnem delu ekipa Tampa Bay Lighnting ugnala Pittsburgh Penguins s 4:2 in izid v zmagah izenačila na 3:3.

Joe Thornton je v tretji minuti podaljška odločil zmagovalca v kalifornijskem obračunu. Morski psi, v rednem delu so gole zabili Kyle Wellwood, Jason Demers in Dany Heatley, so dobili še tretjo tekmo z Los Angelesom po podaljških in tekmece v gosteh premagali še tretjič. Kralji, zadetke so vknjižili Justin Williams, Ryan Smyth in novinec Trevor Lewis, so še drugo leto zapored izpadli v prvem krogu končnice. V drugi krog so se uvrstili le enkrat po letu 1993, ko so osvojili Stanleyjev pokal na krilih z zvezdnika Wayna Gretzkyja. Vratar Los Angelesa Jonathan Quick je ubranil 31 strelov, vendar je dobil kar 16 golov na treh domačih tekmah svoje ekipe v seriji z ekipo Sharks. Antti Niemi, čuvaj mreže San Joseja, je zaustavil 26 strelov domačih.

V Tampi na Floridi so domači hokejisti prišli do sedme tekme, ki bo dala zmagovalca dvoboja v noči na četrtek po srednjeevropskem času v Pittsburghu. Strele so si tam dvakrat doslej že izborile nadaljevanje v končnici. Na šesti tekmi je domače dokončno v vodstvo popeljal Steve Downie. Zadel je le dobro minuto potem, ko je Jordan Staal za Pittsburgh v začetku zadnje tretjine izenačil na 2:2. Pred tem so bili za domače uspešni Teddy Purcell, Sean Bergenheim in Ryan Malone. Pingvini so drugi zadetek na dvoboju dosegli prek Pascala DuPuisa.