Švicarska banka ima talca, je povedal Assange, in nadaljeval, da je WikiLeaks dobil posredno ponudbo, da bo v zameno za vrnitev podatkov bankam izpuščen bankir Rudolf Elmer. Objavo skrivnosti švicarskih bank težko pričakuje ves svet, ogromno ljudi pa tudi verjame, da bi lahko to bil največji korak doslej pri borbi proti globalni korupciji.

17. januarja 2011 je na tiskovni konferenci švicarski bankir Rudolf Elmer Julianu Assangu pred novinarji predal dva diska podatkov in mu dejal, da švicarski sistem deluje točno tako, kot predvideva sam Assange – škoduje skupnosti. Od takrat ljudje po vsem svetu čakajo na objavo teh podatkov, saj imajo ti po prepričanju mnogih moč, da popravijo eno največjih lukenj v našem sistemu.

Assange je uredniku časopisa Times Now Arnabu Goswamiju v zvezi s tem povedal, da se navadno pri WikiLeaksu srečujejo le z anonimnimi viri. "Elmer in njegovi pravni strokovnjaki so imeli svoje razloge, ki jih sam ne razumem, da so se odločili imeti javno novinarsko konferenco. Ko se je Elmer vrnil v Švico, so ga nemudoma strpali v zapor. Medtem ko se odvija preiskava, je Elmer še vedno tam."

"Zaenkrat ga, kolikor vem, niso še ničesar obtožili. Enostavno v zaporu je, dokler poteka preiskava. Imeli smo posredno ponudbo s tretje strani, ki nam je sporočila, da bodo storili vse, da bo Elmer prišel v zapora, če vrnem podatke. Tako sam ne morem govoriti o tej tematiki, kar je posledica dejstva, da imajo švicarske banke talca," je še dodal Assange.