Okoli 150.000 navijačev je kapetana Reala huronsko pozdravilo, ko je dvoril Cybeli in ji prvič po treh letih, ko so Madridčani osvojili zadnjo lovoriko (naslov španskega prvaka), nadel klubske simbole. Casillasa je premierno doletela čast, o kateri sanja vsak v belo barvo zaljubljeni fantič. Pred njim je bil Cybelin ljubljenec dolgoletni kapetan Reala Raul. In prav slednji je bil tisti, ki so ga navijači najbolj pogrešali. Čeprav je pred to sezono odšel v Schalke, želijo navijači veselje deliti tudi z njim, kajti v zadnjih treh letih so skupaj s slavno belo sedmico prelili ocean solza.

Medtem ko je Raul simbol preteklosti, sedanjost in prihodnost pripadata možu s povsem drugačnim značajem in vlogo. Le genialni triumfator Jose Mourinho lahko beli balet preporodi, da se bodo celo Barceloni, ki igra nogomet z drugega planeta, zatresle hlače, so bili mnogi prepričani, ko je Portugalec lani poleti prišel v Santiago Bernabeu. To je storil v sredo zvečer v finalu španskega pokala in Madridčani pričakujejo, da mu bo podobno uspevalo tudi v prihodnje, čeprav naloga ne bo tako preprosta, kot se zdi od zmage opitim "blancosom".

Ključ do velike zmage je bila preverjena Mourinhova taktika brez klasičnega napadalca, ki je v prvem polčasu delovala brezhibno. Z agresivno igro in postavitvijo daleč od svojega gola so Madridčani onemogočili znamenito igro Barcelone. Katalonski umetniki na čelu z Messijem (ko je dobil žogo, ga je nemudoma obkrožilo več igralcev Reala) so bili odrezani od igre, proti golu pa so komaj kdaj pogledali. Podobno kot je v polfinalu lanske lige prvakov Mourinho Eto'oju, čeprav se je Kamerunec sprva upiral, naložil ogromno obrambnih nalog, sta morala v smeri defenzive kilometre preteči hitronoga Cristiano Ronaldo in Angel di Maria, ki sta s svojo nesporno kakovostjo ob koncu zrežirala tudi akcijo za zadetek. "Nam je pripadel prvi polčas, Barceloni drugi. Po tekmi sem občutil srečo, ki sem jo želel deliti z družino, zato sem odšel v slačilnico, da bi poklical ženo in otroke. Igralci si zaslužijo to slavje. Nekdo je rekel, da sem trener lovorik. Hvala. Ta opazka mi je všeč," je z zadnjo izjavo Jose Mourinho meril na kritiko legende Barcelone Johana Cruyffa.

Tudi pri Barceloni lahko pred zadnjima dvema velikima derbijema najdejo nekaj spodbudnih točk. V drugem polčasu so namreč vendarle vzpostavili igro kratkih podaj, umetniki pa so (sicer bolj sramežljivo kot ponavadi) začeli ustvarjati. Trdna obramba, Casillasove parade in smola, ko je bil Pedro ob zadetku le nekaj centimetrov v nedovoljenem položaju (sodniška trojka je kljub velikemu pritisku brezhibno opravila svoje delo), so Blaugrani preprečili vodilni gol. "Morda se nenavadno sliši, če po porazu rečem, da smo igrali dobro, a menim, da smo. Poraz nas ne sme razdvojiti, ampak moramo osvojiti španski ligo ter se uvrstiti v finale lige prvakov," je po prvem porazu v karieri proti Realu povedal trener Barce Pep Guardiola.