Odločitev za zavrnitev pritožbe so sprejeli štirje člani vrhovnega sodišča Stephen Breyer, Ruth Bader Ginsburg, Anthony Kennedy in Sonia Sotomayor. Breyer je zanje sporočil, da pritožbe ne bodo obravnavali, ker je zvezna vlada peterici ponudila preselitev v tihomorsko državico Palau.

Pripravljenost, da jih sprejme, je izrazila še ena država, ki pa ostaja neimenovana. Breyer je zavrnitev obravnave pritožbe utemeljil tudi s tem, da si administracija predsednika ZDA Baracka Obame še naprej aktivno prizadeva, da Ujgurom najde nov dom.

Vrhovno sodišče je leta 2008 odločilo, da imajo zvezna sodišča pravico odločati o tem, ali se lahko ujetnike iz Guantanama preseli na ameriško ozemlje, kar politiki v kongresu zavračajo. Ujguri so na prvi stopnji zmagali, vendar pa jih je prizivno sodišče zavrnilo, kakor tudi sedaj vrhovno.

ZDA so na Palau v preteklosti že preselile šest Ujgurov, 11 pa jih razdelile med Albanijo, Bermude in Švico. Domov na Kitajsko jih nočejo poslati, česar ne želijo niti sami, ker jih tam čakajo še hujše kršitve človekovih pravic kot v rokah ameriške vojske.

Kljub trditvam vrha prejšnje administracije Georgea Busha, da so v Guantanamu zaprti le najhujši od najhujših teroristov, pa ameriška vlada že več let sama priznava, da Ujguri, ki so jih pobrali po Afganistanu, niso teroristi in se jih lahko brez nevarnosti izpusti.