''Preprosto ne moremo dovoliti, da se sojenje še naprej zavlačuje,'' je o popolnem preobratu povedal vrhovni državni tožilec Eric Holder.

Obamova administracija je zaradi močne opozicije že opustila poskuse, da bi Kalidu Šejku Mohamedu sodili na ameriškem sodišču. Obama je pred kratkim sprostil zamrznitve nad novimi sojenji zaradi vojaškega terorja. Kongres ZDA je obtožil, da škoduje nacionalni varnosti s tem, ko nasprotuje njegovemu načrtu, da bi zaprli kontroverzni zapor in sodili neakterim osumljencem na civilnih sodiščih ZDA.

Smrtna obsodba

Holder je na konferenci v ponedeljek močno zagovarjal svojo predhodno odločitev, da bi ameriška zvezna sodišča uporabili za sojenje obtožencem. Kot je povedal, je zaporniški sistem ZDA že večkrat uspešno ''preživel'' na stotine obsojenih teroristov in da bo Obamova administracija še naprej preganjala teror v ameriških sodiščih. Holder je obtožil kongres zaradi političnega preobrata in dejal, da so ''njihove roke zvezane'' z ''nespametnimi in ozkimi'' omejitvami, ki jih je kongres razpel čez administracijo.

Je pa dodal, da je pravosodje ''pripravilo močne argumente'' proti Mohamedu in njegove soosumljene. Po njegovem mnenju bi lahko omenjenem primeru razmišljali celo o smrtni kazni.

Zdrobljeni načrti z Guantanamom

Šejk Mohamed je v ameriškem priporu že od leta 2003. V zaslišanju leta 2007 je dejal, da so ga v zaporu v Guantanamu mučili. Dokumenti CIA so dokazali, da je bil kar 183-krat izpostavljen mučenju z vodo, imenovanem tudi "vodno deskanje", pri katerem mučencu čez glavo poveznejo brisačo in jo polivajo z vodo, kar ustvari občutek utapljanja.

Ameriški tožilci trdijo, da je Mohamed priznal, da je odgovoren za več terorističnih napadov, poleg letalskega napada na WTC.

Ko je leta 2009 Obama zasedel predsedniško mesto, je obljubil, da bi v roku enega leta zaprl zapor v Guantanamu. Nekaj mesecev kasneje je generalni državni tožilec Erik Holder naznanil, da bodo Mohamedu sodili na civilnem soišču v New Yorku. A  njihove namere so se zdrobile pod zobmi opozicije. Guantanamo je še vedno odprt in sojenja tam se nadaljujejo.