"Naše poslovno okolje je vse kaj drugega in ta hip je vsak poslovni uspeh, vsaka rast, vsako zaposlovanje junaštvo. Podjetjem gazelam lahko čestitamo in držimo pesti, da bodo v vsakdanji tekmi za novimi naročili in novimi trgi tudi zdržale."

Ob opozarjanju na vrsto ovir ste predlagali tudi nekaj rešitev. Katere?

Med njimi je predlog Go International Slovenia, ki je zagotovo ključen za to, da se bomo lahko vsako leto veselili večjega števila gazel, torej podjetij, ki so uspešna na mednarodnem evropskem in svetovnem trgu. Glede predlogov in pobud, ki bi koristili malim podjetjem, menim, da bi bilo najbolj učinkovito, če bi banke malim podjetjem vsaj za tri leta reprogramirale oziroma podaljšale odplačilo posojil brez dodatnih stroškov in zavarovanj. Številni podjetniki, ki so zaradi neplačil pod hudimi finančnimi pritiski, bi tako bolj sproščeno zadihali in se lotili novih poslov.

Problem, na katerega že več let glasno opozarjate, je tudi razdrobljenost poslovnega okolja.

Poslovno okolje je pri nas široko razpredeno in v tem vidim tudi težavo. Preveč je podvajanja namesto povezovanja, inkubatorji, tehnološki parki, podjetniški centri, regionalne agencije, mreža gospodarskih in obrtnih zbornic, tudi upravne enote, vsi ponujamo v istem prostoru podobne storitve in vse se ponašajo s ponudbo za podjetnike.

Če pa vprašate prave podjetniške ase, gazele, ali so bili pri svojem razvoju in podjetniški rasti deležni kakšne podpore, pomoči, nasveta, vam bodo vsi po vrsti rekli, da ne, saj so uspeli na krilih svoje podjetniške vizije. V slovenski strategiji pospeševanja podjetništva moramo torej narediti več na področju vlaganja v podjetniške potenciale ter razvoja njihove podjetniške samozavesti in podjetniške etike zelo zgodaj, podporni sistem ali poslovno okolje pa narediti preprosto, poceni in dostopno, ne pa da generiramo samozaposlene podjetnike posameznike, ki brez trga in brez naročil ne morejo preživeti več kot leto dni ob državni podpori. Po tem času pa ostanejo sami.

Pred vrati je tradicionalna razstava inovacij in tehnološki forum Inovativnost izzivi gospodarskega razvoja. Kaj prinaša?

Gospodarska zbornica Slovenije v trinajstih regionalnih zbornicah spodbuja inovativnost in z vsakoletnim regionalnim razpisom za najboljše inovacije preteklega leta promovira inovativne dosežke. Ljubljanska gospodarska zbornica 23. maja 2011 letos že četrtič vabi tudi na razstavo inovacij in tehnološki forum Inovativnost izzivi gospodarskega razvoja. Med podjetji, ki so v teh desetih letih prejela tudi regionalna ali nacionalna priznanja za inovacije, so uspešni izvozniki, pa tudi slovenske gazele.

Letošnja osrednja tema bodo napredne tehnologije, o katerih bomo govorili tudi na forumu. Pričakujemo govornike iz Izraela in Bruslja, pa tudi naša znanstvena sfera bo sodelovala s svojimi prispevki. Predstavili se bodo tudi centri odličnosti, nove inovacije osrednjeslovenske regije, prostor pa je tudi za inovativne ideje mladih, ki jih bodo predstavljali slovenski MIC-i. Od slavnostnih govornikov pričakujemo ministra Gregorja Golobiča, ministra za zunanje zadeve Samuela Žbogarja in tudi predsednika državnega sveta mag. Blaža Kavčiča.

Na Forumu malega gospodarstva bomo zagotovo slišali veliko o dobrih in slabih straneh podjetništva, Marko Curavić, predstavnik evropske komisije, pa bo predstavil različne prakse držav članic pri implementiranju akta o malih podjetjih.

Pogovor v celoti na

http://gazela.dnevnik.si