V prvi polovici minulega leta je namreč Skupina Papigor oziroma družba Goričane Zvonu Ena Holdingu odobrila posojilo v višini 11 milijonov evrov, konec lanskega junija pa je Zvon družbi dolgoval že več kot 15 milijonov evrov, razkriva letno poročilo holdinga Papigor. Goričane pa Zvonu niso posodile lastnih sredstev, temveč so morale pred tem pri bankah najeti posojilo. Da so se banke zavedale tveganj, med drugim priča tudi podatek, da so Goričanam posojilo odobrile po obrestni meri šestmesečni euribor plus 4,5 odstotne točke pribitka, bančna posojila pa je morala medvoška družba zavarovati s skoraj vsemi njenimi nepremičninami. Na drugi strani je Zvon posojilo zavaroval kar z delnicami Papigorja, po dosegljivih podatkih pa so Goričane vpisane šele kot drugi upnik.

Julija lani si je nato Zvon iz Papigorja izplačal še za dodatnih 7,5 milijona evrov dividend, nato pa družbo po neznani ceni prodal direktorju papirnice Goričane Andražu Stegu oziroma njegovi družbi Papirus. Zaradi visokega izplačila dividend in milijonskih posojil ne preseneča, da so morali v Skupini Papirus lani prevrednotiti vse nepremičnine in so na ta način svoj kapital zvišali za skoraj deset milijonov evrov, na 24,4 milijona evrov. Ker bo morala papirnica Goričane zaradi začetka prisilne poravnave slabiti posojila Zvonu, bi namreč brez prevrednotenja nepremičnin slabitve izbrisale skoraj ves kapital družbe, Goričane pa bi se utegnile znajti celo v insolvenčnih postopkih, kažejo naše analize.

Goričane pa ni bila edina družba, prek katere je Zvon poskušal reševati svoje finančne težave. Kot smo že poročali, je Zvon Dva Holding holdingu Zvon Ena posodil kar 164 milijonov evrov, Krekova družba za upravljanje 12,8 milijona evrov, Helios pa še dodatnih 5,2 milijona evrov.

matjaz.polanic@dnevnik.si