Po naših izračunih gre za Zvon Ena Holding, Zvon Dva Holding, Gospodarstvo Rast in SCT, ki jim je Skupina Abanka skupno posodila skoraj sto milijonov evrov, ta posojila pa bodo imela nedvomno pomemben negativni vpliv na letošnje poslovanje Abanke.

Kot smo razkrili v Dnevniku, je Abanka obema holdingoma Zvon in Gospodarstvu Rast posodila kar 84 milijonov evrov, SCT pa še okoli 13 milijonov evrov. Januarja so morali v Abanki oblikovati za 4,1 milijona evrov oslabitev in rezervacij do omenjenih štirih družb. Večji del posojil družbam, povezanim z mariborsko nadškofijo, ima sicer po naših podatkih Abanka zavarovanih, in sicer z devetimi odstotki Heliosa, Krekovo družbo za upravljanje (ATVP je Zvonu Ena Holdingu že konec lanskega leta vzela dovoljenje za kvalificiran delež), četrtinskim deležem Mladinske knjige založbe, nepremičninami Steklarne Rogaška, dvotretjinskim deležem TKK Srpenice, tretjino družbe PSL Storitve (9-odstotna lastnica Save) in delnicami Kovinoplastike Lož ter Save.

Skupina Abanka je sicer med kapitalsko močnejšimi v Sloveniji, saj je njena kapitalska ustreznost konec lanskega decembra znašala 11,8 odstotka, količnik temeljnega kapitala pa 10,2 odstotka. Lani se je kapital Skupine Abanka znižal za tri milijone evrov, na 357 milijonov evrov, lanskoletni poslovni rezultati pa so bili eni izmed najslabših doslej.

Čisti konsolidirani dobiček se je namreč v primerjavi z letom 2009 znižal za kar sedemkrat, na vsega tri milijone evrov. V zadnjem lanskem četrtletju je Skupina Abanka poslovala z izgubo, kar je v veliki meri posledica rekordnih oslabitev in rezervacij. Te so se lani skoraj podvojile in znašale 61,6 milijona evrov, od česar glavnino predstavljajo oslabitve posojil.

Posojila nebančnim strankam so lani v Abanki povečali za nekaj več kot desetino, na 3,24 milijarde evrov. Depoziti nebančnih strank so se lani zvišali za dobrih 95 milijonov evrov in so konec lanskega decembra znašali 2,27 milijarde evrov, bilančna vsota pa je ostala praktično nespremenjena pri 4,6 milijarde evrov.

matjaz.polanic@dnevnik.si