Ko smo se skupaj z Janežičem sprehodili po soseski, nam je pokazal, da so zunanje stene soseske popisane, tudi notranje stene so vandali umazali in popisali. "A to ni vse," je opozoril Janežič, "vlamljajo v stanovanja, ki so prazna, vlamljajo tudi v kleti, v parkirane avtomobile, menjajo ključavnice v praznih prostorih in podobno. V enem od stanovanj se zbirajo tudi odvisniki, nekateri naj bi se v neprodana stanovanja celo naselili."

Da je bilo stanje resno, kaže tudi dejstvo, da je stečajni upravitelj v imenu Vegrada AM najel varnostnike podjetja Sintal, ki zdaj 24 ur na dan krožijo po soseski in poskušajo preprečiti nadaljnjo škodo. Predsednik uprave Sintala Robert Pistotnik je dejal, da v Celovških dvorih za varnost skrbijo šele dober teden, v tem času pa so, kot smo zapisali, prijeli enega vlomilca, vsak dan podijo skupine mladostnikov, ki se zbirajo v soseski, opazili pa so tudi več poskusov vlomov v stanovanja, saj so bili na marsikaterih vratih vidni znaki poskusa vloma. "Preden smo prišli v Celovške dvore, so nam povedali, da se tu zbirajo mladostniki, ki so si marsikaj dovolili. Stanovalci so se jih bali, ker naj bi bili do njih agresivni," je povedal Pistotnik in dodal, da naj bi vsiljivci enkrat celo fizično obračunali z upravnikom stavbe.

Dejal je, da je težko oceniti, kolikšna škoda je bila narejena. Skoraj polovica stanovanj v soseski je namreč nenaseljenih, zato bo stečajni upravitelj morebitne poškodbe v teh stanovanjih ugotovil šele, ko bo opravil celovit popis. "Naša naloga je, da sedaj umirimo in zmanjšamo vandalizem na minimum oziroma v neke normalne okvire," je sklenil Pistotnik. Celodnevna prisotnost varnostnikov pa se je po Janežičevih besedah izkazala kot dobra rešitev, saj naj bi se razmere resnično izboljšale.

O vlomih in tatvinah so bili obveščeni tudi v mestnem javnem stanovanjskem skladu, ki je lastnik skoraj polovice stanovanj v celotni soseski. Direktorica sklada Jožka Hegler nam je povedala, da stečajni upravitelj Bojan Klenovšek že dela za to, da bi čim prej zagotovil tehnično varovanje soseske, ki bo skladno z običajnimi rešitvami in prakso v večstanovanjskih stavbah z garažnimi hišami. Vsa vhodna vrata blokov in vrata, ki iz garaž vodijo do hodnikov, so namreč odklenjena, zato nepridipravi nimajo prevelikih težav vstopiti v novo sosesko. Janežič nam je pokazal, da je v blokih sicer urejen sistem odpiranja in zapiranja vrat s karticami, vendar ta sistem ne deluje.

Dokler Celovških dvorov ni začel varovati Sintal, so stanovalci težave z nepridipravi reševali večinoma tako, da so poklicali policijo, je dejal Janežič. Vendar upravnik Celovških dvorov, čeprav so v soseski ves dan prisotni varnostniki, stanovalce še naprej poziva, naj vsa sumljiva dogajanja na stopniščih, v garažah in na zunanjih površinah prijavljajo policiji.