Na prejšnji seji sta iz nadzornega sveta, ki ima trenutno le tri člane, odstopila dotedanji predsednik Marjan Mačkošek in predstavnik delavcev v nadzornem svetu Andrej Kebe. Drugega predstavnika delavcev Bojana Košaka pa je svet delavcev odpoklical iz nadzornega sveta, ker mu je v svetu potekel mandat. Namesto njega pa je bil imenovan Cizej.

Nadzorniki naj bi se danes seznanili tudi z informacijo o poteku pogajanj z bankami o reprogramu posojil, ki v poplačilo zapadejo junija. Prav tako naj bi nadzorniki spregovorili o prodaji deleža laške pivovarne v Mercatorju, vendar naj konkretnih sklepov ne bi sprejeli.

Pivovarna naj bi se o prodaji deleža v Mercatorju po poročanju TV Slovenija odločila v zadnjem trenutku, to je v petek ali še kasneje, saj naj bi hrvaški Agrokor svojo ponudbo podaljšal za 14 dni. Poznavalci sicer pravijo, da je vedno bolj verjetna druga možnost - da bo Pivovarna Laško skupaj z drugimi delničarji oblikovala konzorcij, ki bo naprodaj ponudil večinski paket Mercatorjevih delnic.

Ta konzorcij naj bi sicer preprečil prodajo Mercatorja Agrokorju. To naj bi storili tako, da bi se lahko na razpis prijavile le družbe, ki imajo več kot ali vsaj 10 milijard evrov prometa na leto, medtem ko naj bi ga imel Agrokor le sedem milijard, je še poročala TV Slovenija.

V Dnevnik smo danes poročali, da Agrokor, eden od treh ponudnikov za nakup skoraj četrtinskega deleža Pivovarne Laško v Mercatorju, stopnjuje pritisk na banke, naj se ne pridružijo konzorciju za prodajo večinskega paketa delnic največjega slovenskega trgovca, do katere naj bi prišlo proti koncu leta.

Banke na čelu z NLB, ki je z 10-odstotnim lastniškim deležem med bankami največja lastnica Mercatorja, naj bi po pnaših informacijah že pripravile osnutek prodajnega sporazuma. Ta sporazum naj bi podpisali v prihodnjih dneh.

Agrokor naj bi bankam obljubljal takojšnje plačilo oz. 206 evrov za delnico Mercatorja, toliko pa je ponudil tudi Laščanom. Čeprav je Agrokor ves čas zatrjeval, da ga za zdaj zanima zgolj četrtina Mercatorja, je z najnovejšo ponudbo bankam potrdil ocene, da se pripravlja na prevzem Mercatorja.

Veljavnost treh ponudb za nakup četrtinskega deleža Pivovarne Laško, za katerega sta interes poleg Agrokorja izkazala še tuja naložbena sklada Mid Europa Partners ter Warburg Pincus, poteče v petek. Po podatkih, ki jih je STA pridobila iz virov blizu Pivovarne Laško, bodo Laščani svoj delež najverjetneje prodali Agrokorju, če jim banke ne bodo omogočile omenjenega reprograma posojil.

Večina od 450 milijonov evrov dolgov laške pivovarne zapade v poplačilo konec junija. Do takrat mora pivovarna dobiti svež kapital ali odprodati naložbe, med njimi tisto v Mercatorju.