Inšpektorji so marca pod drobnogled vzeli tako Luko Koper, pri čemer je nadzor obsegal le delovni čas in pogoje dela upravljalcev dvigal, kot podizvajalce, ki opravljajo svojo dejavnost na območju pristanišča in ki so že sicer podvrženi rednim inšpekcijskim nadzorom.

Poslanec SLS Franc Pukšič je prejšnji mesec na ministra za delo Ivana Svetlika naslovil vprašanje v zvezi z domnevnimi kršitvami delovne zakonodaje na območju pristanišča.

Kot izhaja iz podatkov ministrstva za delo, družino in socialne zadeve, ki jih je pridobil časnik, so inšpektorji pri nadzoru 23 delodajalcev, ki opravljajo storitve v pristanišču, v desetih primerih ugotovili, da delodajalci plač ne izplačujejo pravočasno, v šestih primerih niso spoštovali roka za izplačilo regresa za letni dopust, v nekaj primerih pa so kršili dnevni in tedenski počitek delavcev.

Kršitve se med drugim nanašajo tudi na en primer neustrezne koncesije in več primerov, ko so delavci delali na črno.

Inšpektorji so skupno izrekli 11 glob in podali tri kazenske ovadbe zoper delodajalce. Po pojasnilih ministrstva pri nekaterih delodajalcih postopek inšpekcijskega nadzora še ni končan, saj je treba preveriti še zlasti evidence delovnega časa.