Kot so v povzetku današnjega odprtja posveta v Ljubljani zapisali na ministrstvu za zunanje zadeve, je Žbogar zatrdil, da je bilo v minulem letu izpeljanih več kot 3000 akcij v korist slovenskega gospodarstva in da so bile organizirane številne poslovne delegacije, poslovne konference, mešane gospodarske komisije.

Na konzularnem področju so bile v sodelovanju z ministrstvom za gospodarstvo po Žbogarjevih besedah oblikovane nove poti, ki omogočajo fleksibilno vizumsko poslovanje v podporo gospodarskim interesom.

Žbogar je izpostavil še, da delovna skupina za pripravo akcijskega načrta za podporo slovenskim podjetjem na tujih trgih, ki sta jo ustanovila z gospodarsko ministrico Darjo Radić, predstavlja pomemben element razvoja gospodarske diplomacije. Določa namreč panoge in prioritetne trge za slovensko gospodarstvo.

Poleg že uveljavljenih zunanje ministrstvo razvija tudi nova orodja gospodarske diplomacije. Takšna sta Projektni gospodarski sklad, s katerim se letos prvič locirajo sredstva namenjena izključno financiranju projektov na področju gospodarske diplomacije, in tako imenovana "plug-in" pisarna na diplomatsko-konzularnih predstavništvih, je povedal minister.

V nadaljevanju današnjega posveta bodo udeleženci seznanjeni z razvojnim programom in predpristopno pomočjo EU, analizo modela gospodarske diplomacije ter načrti nekaterih slovenskih podjetij na tujih trgih. Predstavniki Slovenske turistične organizacije bodo predstavili program dela, dosedanje izkušnje in načrte glede sodelovanja z mrežo slovenske gospodarske diplomacije.

Že v torek se je začel tudi posvet ekonomskih svetovalcev s področja Zahodnega Balkana, na katerem so bile predstavljene prioritete razvojnega sodelovanja in humanitarna pomoč Slovenije.

Posvet se bo v četrtek nadaljeval na Gospodarski zbornici Slovenije, sklenjen pa bo v petek, ko bodo njegovi udeleženci obiskali Obrtno-podjetniško zbornico Slovenije.