Kvalifikacije v Italiji so prva postaja na poti do elitnega finala svetovnega ekipnega pokala, ki bo letos sredi julija v poljskem Gorzowu. Čez mesec dni bodo kvalifikacije druge skupine še v nemškem Landshutu, nato pa sledita polfinalni dirki. Zmagovalec slovenske dirke v Lonigu se bo na polfinale uvrstil v britanski Kings Lynn, preizkušnja bo 11. julija.

"Ne smemo pozabiti, da je to svetovno prvenstvo. Tu seveda ni slabih konkurentov. Vse se bo zgodilo na stezi. Če bomo dobro peljali od prvega do zadnjega, mislim, da ne bi smeli imeti težav za napredovanje do polfinala. Dobro se moramo peljati, se osredotočiti na dirko in jo vzeti zelo resno in zmagati. Samo zmaga pa vodi v polfinale, ki smo ga že dosegli dve leti nazaj, skupno je bilo to sedmo mesto na svetu, kar je odličen rezultat," je dejal Žagar na današnji novinarski konferenci v Ljubljani. Najboljšemu slovenskemu speedwayistu zadnjega desetletja bodo letos največji izziv sicer predstavljale kvalifikacije za elitno serijo grand prix, pot do najboljših na svetu bo začel s četrtfinalnimi kvalifikacijami maja v Krškem. Po dolgih letih se je odpovedal nastopanju v angleški ligi, tako da nastopa le za Gorzow v elitni poljski ligi.

"Maksa ni v reprezentanci, a ga moramo nadomestiti. Smo pa zelo mlada reprezentanca, jaz sem star 28 let in sem najstarejši. A to je dobro, za fante je to nova priložnost za dokazovanje za tuje klube in lige in vsi imajo pred sabo vizijo," je še dodal Žagar, ki stezo v Lonigu dobro pozna, njena specifika in tehnična zahtevnost pa mu zelo ustrezata. A tako Žagar kot selektor ekipe Franci Kalin sta opozorila, da bo dirka tokrat prvič v popoldanskem času.

V slovenski ekipi ne bo Maksa Gregoriča, ki še ni povsem okreval po lanskem zlomu stegnenice. Kljub temu je selektor slovenskih voznikov Franci Kalin prepričan, da bo kombinacija izkušenih Žagarja in Kraljiča ter preostale mlade trojice (rezerva je Samo Kukovica) pomenila pravi recept za boj predvsem s Čehi z bratoma Alešem in Lukašem Drymlom ter Latvijci s prvim voznikom Maksimsom Bogdanovsom. "Fantje so letos opravili maksimalno število treningov in že nekaj dirk. Ekipa je po sili razmer res pomlajena. Šantej je končal kariero, Maks pa si je zlomil nogo in letos še ni pripravljen za dirkanje. Prav velike razlike ne bo, tudi priprave, ki smo jih naredili, so bile maksimalne. Je pa res, da so ekipe izenačene, sploh Češka je močna. Ampak fantje imajo veliko željo po zmagi."