Mokra steza je v Jerezu poskrbela za številne razburljive trenutke, nekateri dirkači pa so na račun padcev tekmecev precej pridobili. Najbolj ga je polomil Marco Simoncelli, ki je padel, ko je vodil in zapravil svojo prvo zmago med elito. Lorenzo je podedoval vodstvo in ga uspešno obdržal do konca, saj je prednost pred najbližjim zasledovalci v zadnjem krogu povečal na 13 sekund. Brez stopničk je nazadnje ostal tudi Američan Ben Spies, Lorenzov moštveni sotekmovalec, potem ko je v zadnjih krogih celo prehitel Pedroso in bil drugi, a je dirko končal v pesku. Slab dan za Američane - z izjemo Haydna, ki je na koncu povzpel na najnižjo stopničko - pa je potrdil še veteran Colin Edwards. Potem ko je odstopil Spies, so se stopničke nasmihale njemu, a je v zadnjem krogu naredil enako napako in se ni mogel več vrniti na stezo.

Ne po svoji krivdi pa je predčasno moral odnehati zmagovalec uvodne dirke v Katarju Casey Stoner. V uvodnem delu dirke ga je v boju za četrto mesto zbil Valentino Rossi; nekdanjemu večkratnemu svetovnemu prvaku se kvalifikacije, kot običajno, z 12. mestom niso najbolje posrečile, vendar je na dirki prišel že do vodilne skupine. Med prehitevanjem pa je Rossiju motor zdrsnil in s sabo je potegnil še Avstralca. Ta ni mogel nadaljevati, Rossi pa se je pobral in vrnil v dirko na 11. mestu, a do konca na račun odstopov tekmecev vendarle prišel še do petega. 

Rossi se je po dirki v boksih Stonerju športno opravičil za napako, Avstralec pa je z nasmehom na ustih opravičilo sprejel. Šampiona sta pokazala na kakšen način se rešuje takšne situacije, kajti pretekli teden si je nekdanji svetovni prvak Max Biaggi v Donningtonu na dirki razreda Superbike precej neprofesionalno privoščil mlajšega rojaka Marca Melandrija.

Pred Rossijem je bil četrti Hiroši Aojama, ki še nikoli ni bil tako visoko v razredu motoGP. Čeh Karel Abraham pa je ubral podobno pot kot Rossi, padel, se vrnil in nazadnje končal na sedmem mestu.

Lorenzo je s 45 točkami prevzel skupno vodstvo po dveh dirkah SP.

"Dirka je bila zelo težka. Morali smo paziti na vsak zavoj in ostati zbrani, da ne bi tudi sami delali usodnih napak. Uspelo mi je in ta trenutek sem najsrečnejši človek na svetu," je po slavju pred svojimi navijači dejal Lorenzo, Pedrosa, ki ga že v naslednjih dneh čaka nova operacija poškodovane ključnice, pa ga je dopolnil: "Na koncu sem imel veliko težav z gumami. Nisem vedel, kaj naj naredim, po eni strani sem moral ostati na kolesih, po drugi pa ohraniti spodoben ritem."

Iannone in Terol do zmag v šibkejših razredih

Andrea Iannone je dosegel četrto zmago v razredu moto2. V prvem delu dirke je vodil Thomas Lüthi, ki pa ga je Iannone prehitel in si do konca privozil več kot sedem sekund naskoka. Simone Corsi je dirko končal na najnižji stopnički. Brez točk pa je spet ostal svetovni prvak v razredu do 125 ccm Marc Marquez, ki letos nastopa v srednjem razredu, saj ga je, ko je bil šesti, na mokri stezi v pesek zbil Jules Cluzel.

V najšibkejšem razredu je ekipa Aspar zapravila dvojno zmago, potem ko je v zadnjem rogu v boju z Nicolasom Terolom padel Hector Faubel in nazadnje dirko končal na 11. mestu. Terol je dosegel svojo sedmo zmago in 11. zaporedno uvrstitev na stopničke. Drugi je bil Jonas Folger, tretji pa Johann Zarco.

Sezona se bo nadaljevala šele čez mesec dni, saj so dirko za VN Japonske zaradi naravne katastrofe prestavili na jesen. Naslednja postaja bo VN Portugalske v Estorilu 1. maja.