Agrokor ovira prodajni postopek

S tem Agrokor stopnjuje pritisk na banke, naj se ne pridružijo konzorciju za prodajo večinskega paketa delnic, do katere naj bi prišlo proti koncu leta. Obljublja jim takojšnje plačilo in ceno 206 evrov za delnico, kolikor je ponudil Laščanom, na katere je podobno pismo naslovil pred dnevi. Čeprav je Agrokor ves čas zatrjeval, da ga za zdaj zanima zgolj četrtina Mercatorja, je z najnovejšo ponudbo potrdil ocene, da se pripravlja na prevzem. Toda tudi če bi mu uspelo pridobiti samo četrtino ali petino delnic Mercatorja, kolikor bi lahko zbral z nakupom delnic od izbranih bank in manjših delničarjev brez Laščanov, bi se brez dvoma zmanjšala privlačnost preostalih delnic za finančne in strateške investitorje.

Veljavnost treh ponudb, ki so prispele na razpis Pivovarne Laško za prodajo slabe četrtine Mercatorja in med katerimi je najvišja Agrokorjeva, se izteče v petek, veljavnost bančnih garancij za resnost ponudbe pa konec meseca. Nadzorni svet pivovarne bo danes pred težko nalogo. Od informacij o poteku pogajanj z bankami o reprogramu posojil bo odvisna tudi odločitev, ali bodo pristopili k skupni prodaji večinskega deleža Mercatorja.

Banke z NLB na čelu, ki je z 10 odstotki med bankami največja lastnica Mercatorja, so medtem že pripravile osnutek prodajnega sporazuma. Predvideno je, da bi sporazum podpisali še v tem tednu, sicer pa v prihodnjem. Mercator je za svojega svetovalca že najel Societe Generale, ki je v Sloveniji prisoten prek SKB banke, banke prodajalke pa bodo imele svojega svetovalca, in sicer tujo investicijsko banko.

UVK bankam prepovedal upravljanje

Pomembno vlogo pri prodaji Mercatorja pa bo imel očitno urad za varstvo konkurence. Ker banke v letu dni po zaplembi delnic Mercatorja uradu niso priglasile koncentracije niti zaprosile za podaljšanje roka, je namreč pred dnevi proti njim uvedel postopek. Posledično sedem bank, ki so skupaj lastnice 35 odstotkov delnic, v Mercatorju do nadaljnjega ne bo smelo izvrševati koncentracije, torej upravljati z družbo. V praksi to pomeni, da bodo morale za glasovanje na skupščinah pridobiti soglasje urada, urad pa ima možnost predstavniku Unicredit banke v nadzornem svetu Mercatorja Stefanu Vavtiju in NKBM Matjažu Kovačiču celo prepovedati, da glasujeta ali se udeležujeta sej nadzornega sveta. Ne samo zato, ker bi s svojo udeležbo na sejah kljub postopku UVK lahko izvrševala upravljalske pravice bank, ampak se pri Unicredit pojavlja problem tudi zato, ker finančno podpira namero Agrokorja za vstop v Mercator. Unicredit bi torej lahko v korist Agrokorja uporabljal informacije, do katerih bi lahko imel dostop prek svojega zaposlenega v nadzornem svetu Mercatorja. Ob tem velja opozoriti, da je Unicredit tudi investicijski svetovalec Pivovarne Laško za prodajo Fructala.

Pričakovati je, da bo UVK bankam v kratkem prepovedal prosto razpolaganje z delnicami Mercatorja, podobno kot je pred leti Infond Holdingu in Pivovarni Laško prepovedal prodajo delnic Mercatorja brez privolitve urada. Urad bi se lahko za takšen ukrep odločil, še posebno, če bi se izkazalo, da poskuša Agrokor z nakupom manjšega paketa delnic Mercatorja preprečiti konkurenčni prodajni postopek in prevzem ter s tem oškodovati preostale delničarje Mercatorja.

Sicer pa je pričakovati, da bo UVK postopek proti bankam zaradi nepriglasitve koncentracije uvedel tudi za delnice Pivovarne Laško, do katerih so banke pred slabima dvema letoma prav tako prišle z zaplembo delnic Infond Holdingu.

vesna.vukovic@dnevnik.si

suzana.rankov@dnevnik.si