Postopek, ki bo privabil stratege?

Glede na lastniško strukturo Mercatorja ni izključeno, da ne bi bilo naprodaj kar 75 odstotkov delnic. Tako visok delež pa ni več toliko zanimiv za finančne investitorje, ampak za stratege, ki so pripravljeni plačati višjo prevzemno premijo. Po naših informacijah bodo do prve polovice leta v Mercatorju pripravili vse potrebno za začetek prodajnega postopka, tako da bi se lahko ta končal ob koncu leta.

Uprava Mercatorja največjim delničarjem, ki imajo skupaj 58 odstotkov delnic, ponuja, da bi potencialnim investitorjem omogočila skrbni pregled poslovanja, kar za dosedanje postopke ni veljalo. To bi bila dodatna varovalka pred poskusi sovražnega prevzema, saj lahko uprava omeji krog investitorjem, ki bi jih pripustila k skrbnemu pregledu.

Za koordinacijo aktivnosti Mercatorja v primeru mednarodnega postopka prodaje je izbrala Societe Generale, ki v Sloveniji deluje prek SKB banke in ki je za koordinatorja izbral Cvetko Selšek, predsednico upravnega odbora SKB banke. Odločitev, da predlaga skupni prodajni postopek za vsaj 50 odstotkov delnic, je uprava Mercatorja utemeljila s tem, da bi v takšnem postopku lahko privabili več "uglednih mednarodnih strateških investitorjev - podjetij, kar bi omogočilo konkurenčni prodajni postopek, ki bi maksimiral ekonomske koristi vseh delničarjev in omogočil preučitev možnosti pridobitve različnih primernih strateških partnerjev za Skupino Mercator kot vodilno trgovsko podjetje v regiji."

Laško nujno potrebuje reprogram posojil

Iz pisma delničarjem je mogoče sklepati, da uprava Mercatorja opozarja tudi na posledice takojšnje prodaje 23-odstotnega deleža Mercatorja v lasti skupine Pivovarna Laško hrvaškemu Agrokorju. Opozorila je namreč, da bi prodaja "približno 25-odstotnega deleža družbe strateškemu investitorju zaradi pridobitve pomembnega upravljalskega vpliva (negativne kontrole) potencialno zmanjšala zanimivost preostalih delnic za finančne in strateške investitorje".

V Pivovarni Laško so napovedali, da bodo predlog Mercatorja preučili, in poudarili, da osnovni cilj uprave ostaja nadaljevanje postopka finančne sanacije Skupine Laško, ki pa je v največji meri odvisna od lastnikov družbe in bank upnic. Ob tem so dodali, da kljub dobremu tekočemu poslovanju podjetje nujno potrebuje reprogramiranje dolgov, po drugi strani pa so ji lastniki naložili odprodajo naložb. V primeru že omenjene zamrznitve začetka postopka prodaje Pivovarne Laško je sicer pričakovati, da bodo banke Laškemu za krajši rok podaljšale posojila, ki se iztečejo v letošnjem letu.

Banke večinoma pozdravljajo predlog

V NLB, ki ima med bankami z desetino delnic največji delež Mercatorja, pobudo uprave Mercatorja podpirajo, saj strategija NLB predvideva odprodajo kapitalskih deležev, ki ne sodijo v osnovno dejavnost banke. Kot smo že poročali, so nadzorniki NLB na zadnji seji po neuradnih informacijah zahtevali, da mora uprava do konca tega leta odprodati delnice Mercatorja in Pivovarne Laško.

V Gorenjski banki (3,8-odstotna lastnica Mercatorja) so poudarili, da podpirajo tako postopke prodaje delnic Mercatorja kot tudi Pivovarne Laško, pri čemer je smiselno, da se prodaja pakete, ki prodajalcem zagotavljajo primerne prevzemne premije. "Pričakujemo, da bodo postopki vodeni z namenom prodaje, saj je ta glede na finančni položaj Pivovarne Laško nujna, za bančne bilance pa so te naložbe dolgoročno prav tako nesprejemljive," so v Gorenjski banki namignili na dosedanje tri neuspešne prodajne postopke za Mercator v dveh letih.

Član uprave NKBM Andrej Plos je poudaril, da v zvezi s pobudo uprave Mercatorja še niso sprejeli nobene poslovne odločitve, načelno pa se jim zdi zanimiva, saj je prodaja večinskega deleža prek mednarodnega razpisa dober način maksimizacije vložka lastnikov.

V Abanki naših vprašanj niso želeli komentirati, v Unicredit banki pa so bili zadržani: "Pismo smo prejeli in zadevo še preučujemo." Ob tem velja spomniti, da je bila prav Unicredit banka pobudnica enega od prodajnih postopkov, ki je propadel zato, ker so od prodaje odstopile domače banke. Prav tako je znano, da bi bila po nam dostopnih dokumentih milanska Unicredit banka glavna financerka Agrokorjevega prevzema Mercatorja.

vesna.vukovic@dnevnik.si

suzana.rankov@dnevnik.si