Majda Širca še čaka na podatke

Ministrstvo bo prepoznalo novi koncept, je bil včeraj optimističen Kangler. Po njegovih besedah ministrica Majda Širca podpira njegovo rešitev, "saj ji drugega ne preostane, če želi priti do nove UGM". "Dokler nimamo na mizi novega projekta, ne moremo presoditi, ali ustreza pogojem za participacijo na evropskih kohezijskih sredstvih," pa so sporočili z ministrstva. "Šele vsebinske in finančne informacije nam lahko dajo odgovor na vprašanje, ali je ta preskok mogoč."

V sklepu, s katerim je vlada 20. januarja potrdila investicijski načrt nove UGM, piše, da bo ministrstvo za kulturo z neposredno potrditvijo projekta zagotovilo 10 milijonov evrov za sofinanciranje gradnje Umetnostne galerije Maribor. In sicer pod pogojem, da bo poslopje nove UGM najkasneje do konca maja razglašeno za javno kulturno infrastrukturo in bo občina zagotovila primerljivo finančno participacijo.

Finančne konstrukcije novega Maksa še ni

Maks pa ta čas izvajajo kot zasebno investicijo podjetja ZIM, d.o.o., v okviru katere se postopki peljejo mimo zakona o javnih naročilih. Župan je napovedal, da bo ta zaplet razrešil tako, da bo občina postala lastnica razvpite novogradnje, kot solastnico pa si želi tudi državo. "V njej ne bo več zasebnega partnerja," je napovedal župan, ki si omenjeni nedvoumni vladni sklep razlaga po svoje. Po njegovem prepričanju namreč ta denar ni rezerviran za UGM, temveč bo morala občina zanj kandidirati na javnem razpisu.

Kangler je trdil, da selitev galerije na drugi dravski breg racionalizira občinske projekte. Številke rišejo drugačno sliko. Nova UGM, ki jo je vlada prepoznala kot naložbo nacionalnega pomena, je bila ocenjena na 20 milijonov evrov. Koliko bo stal "novi" Maks, za katerega ni nobene relevantne študije o njegovi nujnosti in upravičenosti, Kangler še ne zna povedati. Po sedanjih izračunih bo samo za najem in odplačilo bančnega posojila potrebnih najmanj 40 milijonov evrov, torej dvakrat več kot za načrtovano galerijo. Hkrati bo šlo v nič najmanj 500.000 evrov, kolikor sta stala mednarodni arhitekturni natečaj za novo galerijo in za naročeno idejno zasnovo madžarskih arhitektov.

Galerija v Maksu ne bo imela vseh tistih novih pomembnih vsebin, ki so bile predvidene v novogradnji na levem bregu Drave. Med drugim bosta črtana otroški muzej in hiša arhitekture. Za Bredo Kolar Sluga, direktorico UGM, takšno programsko kleščenje ni sporno: "Vsebine, ki bodo zdaj na čakanju, bodo lahko v nadaljevanju doživele razširitev v tem delu mesta."

Bo pa novi Maks ponudil mestu drugo pridobitev, je razkril Kangler: "V Maks bomo umestili lepo poročno dvorano, ki je Maribor zdaj nima. Ta bo služila tudi kot občinski protokolarni prostor za različne sprejeme."

"Maribor zagotovo potrebuje prizorišče in razstavišče, država pa za objekt javne kulturne infrastrukture ne more razglasiti poročne dvorane," so županovo napoved komentirali na ministrstvu za kulturo.

Komentar Gregorja Butale: Ne grem se več!