Kot je sporočil Tepco, so delavci danes zgodaj zjutraj po lokalnem času odkrili, da se je v jašku nabrala voda z radioaktivnostjo v višini 1000 milisivertov na uro. Zatem so v jašku našli razpoko, skozi katero je radioaktivna voda uhajala naravnost v morje, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

Tepco namerava razpoko zapreti s cementom, poleg tega pa bodo vrednost radioaktivnosti v morski vodi izmerili na treh novih lokacijah, od obale oddaljenih 15 kilometrov. Doslej so radioaktivnost merili na štirih lokacijah, ob čemer je vrednost radioaktivnega joda v morski vodi ves teden naraščala. 10.000-krat bolj radioaktivna kot sicer je bila tudi talna voda v okolici elektrarne.

Kontaminacija že 40 kilometrov stran od nuklearke

Danes objavljeni podatki meritev morske vode kažejo, da se je radioaktivna kontaminacija razširila že 40 kilometrov stran od elektrarne. Vrednost radioaktivnega joda je v vzorcih vode dvakrat presegala dovoljeno vrednost. Radioaktivnost nad običajnimi standardi so tokrat prvič odkrili tako daleč od obale, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Odkritje razpoke, ki bi lahko pomenila enega od virov radioaktivne kontaminacije morja, je potrdila tudi japonska agencija za jedrsko in industrijsko varnost, ki je še sporočila, da poskuša Tepco odkriti, od kje v jašek prihaja radioaktivna voda. Tepco preiskuje tudi, če v elektrarni obstajajo druge razpoke, ki bi omogočale puščanje radioaktivne vode v okolje.

Delavec, ki s prstom kaže na razpoko v bližini reaktorja št. 2 (Foto: Reuters).

Učinki jedrske nesreče se kažejo tudi v Nemčiji

Kot eden prvih zahodnih politikov, ki so Japonsko obiskali po uničujočem potresu in cunamiju 11. marca, je danes v Tokio prispel nemški zunanji minister Guido Westerwelle. Ob tem je Japonski obljubil podporo Nemčije pri gospodarskem okrevanju po katastrofi, ki je doletela državo.

Učinki jedrske nesreče na Japonskem so se sicer pokazali tudi v Nemčiji. Po dogodkih na Japonskem je nemška kanclerka Angela Merkel 14. marca sprejela trimesečni moratorij na že sprejeto odločitev o podaljšanju obratovanja 17 jedrskih reaktorjev v državi, sedem najstarejših pa je začasno zaprla.

"Dogovorili smo se za moratorij. Ta čas bomo izkoristili za premislek o vseh vprašanjih glede energetske politike in zagotovo o varnosti," je po poročanju dpa dejal Westerwelle.