V pismu naslovljenem na Pivovarno Laško, NLB, Unicredit, NKBM, Gorenjsko banko, Abanko, Banko Koper in Hypo Alpe-Adria-Bank Mercatorjeva uprava piše, da prejemniki pisma že vse od leta 2010 izvajajo aktivnosti za odprodajo pomembnih deležev Mercatorja, „z zadnjim prodajnim postopkom, v katerem Pivovarna Laško prodaja skoraj četrtinski delež Mercatorja pa je postalo verjetno, da je na prodaj večinski paket delnic družbe Mercator,“ piše uprava.

Uprava na čelu z Žigo Debeljakom pričakuje, da se bo oblikoval paket najmanj 50 odstotkov delnic, morda pa celo 75 odstotkov delnic družbe, ki bo nato naprodaj.

Uprava podpira lastnike pri prodaji

Uprava družbe s tem dopisom tudi izraža "pripravljenost, da v okviru morebitne izvedbe prodaje večinskega deleža družbe pripravi in omogoči izvedbo skrbnega pregleda Skupine Mercator, vodenih ogledov trgovin in drugih poslovnih objektov ter srečanj z vodstvom skupine, pri čemer se zagotovi enakovredna obravnava vseh potencialnih investitorjev."

Za koordinacijo vseh potrebnih aktivnosti bo skrbela Societe Generale, ki v Sloveniji deluje prek banke SKB. Societe Generale ima tako mandat za izvedbo vseh razgovorov z lastniki.

"Pomembnim delničarjem družbe predlagamo, da preučijo možnost izvedbe mednarodnega postopka prodaje večinskega paketa delnic družbe Mercator. Tak postopek bi družba podprla z namenom stabilizacije lastniške strukture in pridobitve razvojno naravnanega strateškega partnerja in maksimiranja koristi za vse delničarje, tako velike kot male," je zapisano v pismu.

Uprava ocenjuje, da je mogoče takšen mednarodni postopek zaključiti do konca leta.