Španska kolesarska zveza je sredi februarja opustila vse dopinške obtožbe na račun enega najboljših kolesarjev zadnjih let Contadorja, ki tako znova tekmuje. Contador je tako že nastopil na dirki po Kataloniji in postal skupni zmagovalec te kolesarske preizkušnje.

Španska zveza je ugodila Contadorjevi pritožbi na enoletno prepoved tekmovanja, ki mu jo je naložila zaradi pozitivnega dopinškega testa. Contador se je v dopinških obtožbah znašel med lansko dirko po Franciji, med katero je bil 21. julija pozitiven na klenbuterol. Trikratni zmagovalec dirke po Franciji je ves čas zanikal krivdo in zatrjeval, da je prepovedano snov v telo lahko dobil z uživanjem "spornega" mesa. Njegovemu ugovoru je pritrdila španska zveza in ga oprostila. Odločitev španske zveze izpodbijata tako Svetovna protidopinška agencija in Mednarodna kolesarska zveza.

Če bo arbitražno razsodišče upoštevalo pritožbi, Contadorju grozi dveletna prepoved tekmovanj, izgubil pa bi tudi lanski naslov zmagovalca dirke po Franciji.