Tudi ogromna hiša v Mozirju, v kateri prebiva in ki jo je obnavljal Gradis Celje, je bila do nedavnega v lasti podjetja Demetra Pet, katerega lastništvo sega v davčno oazo in v katerem je bila Žagarjeva do septembra 2007 solastnica. Na začetku letošnjega leta je bila nepremičnina prenesena na Žagarjevo sorodnico. Stečajni upravitelj Gradisa Celje Zlatko Vili Hohnjec poskuša zdaj z začasno odredbo preprečiti morebitno prodajo dragocene nepremičnine v Mozirju, na kateri je imela Žagarjeva še do minulega tedna vknjiženo hipoteko višini nekaj sto tisoč evrov.

Sodišče zavrne predlog za začasno odredbo

Po neuradnih informacijah je Hohnjec lani celjskemu okrožnemu sodišču predlagal, da naj izda začasno odredbo za prepoved odtujitve in obremenitve nepremičnine v lasti Demetre Pet v Mozirju. Podlaga za takšen predlog je bila izpodbojna tožba v višini okoli 170.000 evrov, s katero je Hohnjec izpodbijal posamezne posle med Gradisom Celje in Demetro Pet, ki izhajajo iz obdobja pred uvedbo stečajnega postopka.

Tako Hohnjec izpodbija posel, v katerem je Gradis Celje za Demetro Pet obnavljal hišo, vendar plačila ni prejel, ampak je Demetri Pet dolg odpisal, domnevno zaradi neizvedenih del. Toda, kot je razvidno iz računov, ki jih je po naših informacijah pridobil Hohnjec, so bila vsa dogovorjena dela opravljena.

Za vložitev predloga za začasno odredbo na nepremičnini v Mozirju se je Hohnjec po naših informacijah med drugim odločil tudi, ker je ocenil, da obstaja nevarnost, da bi bila nepremičnina prodana oziroma prenesena na drugo osebo. Toda celjsko okrožno sodišče je začasno odredbo kot neutemeljeno zavrnilo. Na to odločitev je Hohnjec na višje sodišče vložil pritožbo.

Po zavrnitvi predloga za začasno odredbo sprememba lastništva

Predvidevanja Hohnjeca so se na začetku letošnjega leta uresničila. Takrat je bilo lastništvo nepremičnine preneseno iz Demetre Pet na sorodnico Žagarjeve, pri čemer je na nepremičnini še vedno ostala vknjižena hipoteka nekdanje prve dame Gradisa Celje, ki izvira iz začetka leta 2009. Ali je bila nepremičnina iz Demetre Pet na novo osebo prenesena brezplačno, nam ni uspelo izvedeti.

Do preobrata v zgodbi pa je prišlo pred nekaj dnevi. Iz zemljiške knjige je namreč razvidno, da je okrožno sodišče v Celju 3. marca ne nepremičnini zaznamovalo tako imenovana pravna dejstva. S to zaznambo je morebitna preprodaja nepremičnine otežena. Podrobnosti nam pri Hohnjecu ni uspelo preveriti, najverjetneje pa zaznamba pomeni začasno odredbo za razpolaganje z nepremičnino. Po neuradnih podatkih je namreč Gradis Celje poleg tožbe v višini 170.000 evrov vložil še eno tožbo proti Demetri Pet in Žagarjevi v višini okoli 360.000 evrov, ta tožba pa naj bi bila podlaga za izdajo začasne odredbe. Naši viri trdijo, da je Gradis Celje tožbo vložil zaradi domnevno fiktivno izdanih računov. Gradis Celje in Demetra Pet sta namreč sredi leta 2006 sklenila pogodbo o opravljanju storitev, katere končni rezultat je bil pridobitev gradbenih dovoljenj za objekte na projektu Gmajnica. Toda dela naj bi po tej pogodbi opravljala kar Žagarjeva. Povedano drugače: Žagarjeva, ki je bila predsednica uprave Gradisa Celje, je v imenu Demetre Pet opravljala storitve za Gradis, medtem ko je Gradis Demetri Pet za to plačal 360.000 evrov.

Se pripravlja teren za prodajo nepremičnine?

Očitno je začasna odredba sodišča na nepremičnini Demetre Pet spodbudila Žagarjevo, da je 8. marca umaknila hipoteko. V naslednji fazi po ocenah poznavalcev razmer ne bo presenečenje, če bo prišlo do poskusa prodaje nepremičnine. Če se bo to zgodilo in bo kasneje sodišče glede tožbe odločilo v korist Gradisa Celje, bo ne glede na prodajo nepremičnine Demetra Pet morala Gradisu Celje vrniti 360.000 evrov. V primeru, da to ne bo v njeni moči, bo moral Demetrino obveznost do Gradisa Celje servisirati morebitni kupec nepremičnine.

sebastjan.morozov@dnevnik.si