Putina bo ob začetku uradnega obiska na Brdu pri Kranju pričakal gostitelj, predsednik vlade Pahor. Sledil bo sprejem z vojaškimi častmi, nato pa pogovor na štiri oči. Po izmenjavi daril in pogovorom med rusko in slovensko delegacijo pod vodstvoma premierov bo sledil podpis šestih sporazumov in memorandumov. Kot napovedujejo v kabinetu predsednika vlade, bosta Pahor in Putin pri obravnavi dvostranskih odnosov posebno pozornost namenila spodbujanju sodelovanja na gospodarskem in kulturnem področju.

Na multilateralnem področju bosta pozornost namenila predvsem možnostim za krepitev sodelovanja med državama v okviru mednarodnih organizacij, izmenjavi stališč o aktualnih evropskih in mednarodnih vprašanjih, vključno z vprašanjem mednarodne varnosti in varnostnih struktur ter aktualnimi regionalnimi vprašanji. Med gospodarskimi temami pogovora bosta izpostavila dvostransko sodelovanje na področju energetike, pri čemer bo poudarek na podjetniškem vidiku, vključno z multilateralnimi vidiki tega sodelovanja, ter pregled največjih dvostranskih investicijskih projektov. Premiera bosta med regionalnimi temami poleg aktualnih razmer v Sredozemlju izmenjala tudi poglede na prihodnost Zahodnega Balkana, še napovedujejo v Pahorjevem kabinetu.

Putin, ki ga bosta sprejela tudi predsednik republike Danilo Türk in predvidoma predsednik DZ Pavel Gantar, ima na programu obiska v Sloveniji še svečano večerjo v gradu Brdo, ki jo bo gostil premier Pahor.

Radićeva pričakuje odgovore na vprašanja o Južnem toku

Ministrica za gospodarstvo Darja Radić je danes v Bruslju pojasnila, da v torek ob obisku predsednika ruske vlade Vladimirja Putina pričakuje pregled napredka glede projekta Južnega toka in odgovore na še odprta vprašanja. Eno takih odprtih vprašanj je po njenih besedah vprašanje izgradnje naprav za utekočinjenje plina.

Priprave na projekt Južni tok po ministričinih besedah potekajo. "Kot veste, se je v preteklih tednih podpisovala joint venture pogodba med Gazpromom in Geoplin plinovodi za izvedbo tega projekta, mi smo pripravili tudi aneks k meddržavnemu sporazumu k izgradnji Južnega toka v Sloveniji, v katerem črtamo člen, ki je opredeljeval količine plina," je pojasnila ministrica in dodala, da slednji podatek v tem trenutku ni več pomemben.

"Kar se tiče Slovenije, dela na projektu potekajo. Jutri pričakujemo ob obisku Putina, da predsednika vlad pregledata stanje na projektu, napredek na projektu in ob tej priložnosti bomo poskušali odgovoriti na še odprta vprašanja," je še povedala.

Pri tem gre po njenih besedah predvsem za informacije, ki so bile zasledene v medijih, da se razmišlja, da "bi šli raje v izgradnjo naprav za utekočinjenje plina in da ne bi delali celotnega Južnega toka". Glede tega želi slovenska stran dobiti več informacij, je povedala.

Ob tem je ministrica še poudarila, da je danes evropski komisar za energijo Günther Oettinger na njeno veliko zadovoljstvo potrdil, da je pomembna tudi diverzifikacija energetskih poti, ne le virov.

Komisar je namreč po ministričinih besedah nakazal, da ne želi izključevati nobene poti, da so vse enakovredne in tako, kot je bilo razumeti, ni pričakovati nasprotovanja Južnemu toku, za katerega po besedah ministrice Radićeve sicer ne bo težko dobiti virov na trgu, saj je to značilen "podjetniški projekt".