"Danes zjutraj sem bil na svojo pobudo na komisiji za preprečevanje korupcije, kjer sem jim dal na razpolago vse potrebne podatke," je na novinarski konferenci povedal Thaler, ki želi, da preiskava pokaže, kdo je deloval zakonito in kdo ne.

Po njegovem med njim in ostalima dvema poslancema, ki sta bila obtožena jemanja podkupnine, obstaja bistvena razlika. Thaler trdi, da on - za razliko od Adriana Severina in Ernsta Strasserja - ni izdal računa in tudi ni prejel denarja. "Ravnal sem zakonito, Sunday Times ni napisal, da dva meseca nisem podlegel njihovim pritiskom," je dejal Thaler, ki se je na ponudbo odzval, ker naj bi želel izvedeti, kdo želi kompromitirati poročevalca za Makedonijo. Opozoril je še na dejstvo, da so novinarji omenjenega časnika ravnali nezakonito, ko so ga prikrito snemali in se vprašal, kje so meje novinarstva.

Na nadaljnja vprašanja Thaler ni želel odgovarjati, zato so prisotni novinarji svoje nestrinjanje ob njegovem odhodu iz prostora izrazili z glasnimi vzkliki.

Preiskavo sprožil tudi Evropski parlament

Evropski parlament uvedel preiskavo zaradi zgoraj navedenih obtožb časnika The Sunday Times zoper tri poslance. Preiskavo je predlagala podpredsednica parlamenta Diana Willis in dodala, da EP te obtožbe jemlje zelo resno."

"Evropski parlament ne more sprejeti tako resnih domnevnih kršitev, o katerih piše časopis, zato bo storil vse, kar je potrebno, da zagotovo hitro in pošteno obravnavo zadeve," je Willisova pojasnila na svoji spletni strani, v EP pa so tudi že pridobili vse gradivo časopisa, ki ga bodo skrbno pregledali.

Dodala je, da je bil z uvedbo enotnega registra lobistov, ki se nanaša tako na Evropski parlament kot na Evropsko komisijo, uveden mnogo bolj transparenten sistem lobiranja, kot velja v nekaterih nacionalnih parlamentih, Evropski parlament pa si prizadeva, da bi registriranje postalo obvezno.

Thalerja bi v Evropskem parlamentu lahko nadomestil Andrej Horvat, ki pa ga tudi preiskujejo v zvezi z domnevno korupcijo.

Preberite še članek iz današnje tiskane izdaje Dnevnika:

Je v korupcijo v evropskem parlamentu vpleten tudi Zoran Thaler?

Strasserju v Avstriji grozi do deset let zapora

Sedaj že bivšemu evropskemu poslancu iz Avstrije Ernstu Strasserju (EPP), ki je v nedeljo odstopil zaradi očitkov koruptivnosti, v primeru, da bo spoznan za krivega, grozi do deset let zapora.

Če bodo Strasserju odvzeli imuniteto, bo avstrijsko državno tožilstvo, ki je pristojno za korupcijo, preučilo, ali gre v njegovem primeru za dejanje podkupovanja po 304. členu avstrijskega kazenskega zakonika, je za avstrijsko tiskovno agencijo APA danes povedal tiskovni predstavnik tožilstva Martin Ulrich. Za podkupovanje je po avstrijski zakonodaji načeloma predvideno do tri leta zapora. V primeru, da je osumljenec storil kaznivo dejanje in s tem pridobil korist v vrednosti več kot 50.000 evrov, pa mu grozi do deset let zapora.

Kot je še povedal Ulrich, morajo naprej preveriti, ali se lahko osumljeni sklicuje na imuniteto. Obenem upajo, da bo predsedstvo Evropskega parlamenta to vprašanje razjasnilo v naslednjih dneh, poroča APA.

Severin odstop (še vedno) zavrača

Medtem romunski poslanec Adrian Severin svoj odstop zavrača. "Domnevam, da moj avstrijski kolega ve, zakaj je odstopil. Jaz ne vem. Vem le, da ne bom odstopil," je po poročanju romunske tiskovne agencije Agerpres danes izjavil Severin. Prepričan je, da ni storil nič nezakonitega in zavrača "napačne obtožbe" o korupciji.

Romunsko protikorupcijsko tožilstvo je sicer danes sporočilo, da je zaradi suma korupcije uvedlo preiskavo proti Severinu. Kot je sporočila tiskovna predstavnica tožilstva Livia Saplacan, je pripravljen sodelovati s preiskovalci, "pod pogojem, da so pristojni za odprtje takšne preiskave".