Strankarski vrh, ki se ga je danes udeležil tudi predsednik vlade in predsednik SD Borut Pahor, je Thalerjev odstop pozdravil. "Odločitev je odločna in načelna. S tem je uveljavil politično odgovornost in hkrati omogočil, da pristojni organi ugotovijo, ali na njegovi strani obstoja krivda ali ne," je pred poslopjem sedeža SD v izjavi novinarjem dejal Potrč.

Kolegij stranke je po njegovih besedah ugotovil, da je formalno za Thalerjem naslednji kandidat državni sekretar kabineta predsednika vlade Andrej Horvat, vendar ga je predsednik vlade Pahor prosil, da še naprej opravlja funkcijo državnega sekretarja in funkcije EU poslanca ne prevzame. S tem Horvat soglaša.

Preberite še članek: Zoran Thaler je odstopil z mesta evropskega poslanca

Naslednja kandidatka za mesto evropske poslanke je Mojca Kleva, ki že dela v EU parlamentu. Ta je na kandidaturo že pristala. V SD po besedah Potrča upajo, da so rešili vsa vprašanja in bodo v najkrajšem času "nadomestili manko, ki ga bo Thaler povzročil v EU parlamentu ter bo Kleva funkcijo poslanke lahko začela opravljati v najkrajšem možnem času".

Državna volilna komisija mora sedaj pridobiti izjavo Horvata, prav tako jo mora podati Kleva. Toda Potrč ocenjuje, da bi vse to lahko uredili v dveh tednih.

Oglejte si video: Kako so v SD ocenili odstop Thalerja in kdo je pripravljen zasesti njegov stolček

Kleva: Sedaj pada slaba luč na vse evropske poslance

Mojca Kleva, ki naj bi v Evropskem parlamentu zamenjala Zorana Thalerja, je za STA dejala, da si želi, da bi Slovenija pridobila na mednarodnem ugledu, ki je sedaj nekoliko slabši. Upa, da bo Thaler uspel pojasniti dogajanje v zvezi z domnevnim prejemanjem podkupnin. "Sedaj pada slaba luč na vse evropske poslance, to pa ni pošteno," dodaja.

Kleva je povedala, da bo spoštovala evropski statut in poslovnik Evropskega parlamenta. Ocenjuje, da samo delo v parlamentu po tej aferi ne bo oteženo in da gre za izjemo, ki se "ne dogaja vsak dan". Kot evropska poslanka bi si želela delati na področju varstva potrošnikov, v odboru za zdravje ali v odboru za gospodarstvo. Vendar pa ne ve, ali bo prevzela vlogo v odborih, kjer je bil prisoten Thaler ali bo lahko sodelovala tudi v drugih odborih.

Kleva se je rodila 30. marca 1976. Po končani gimnaziji se je vpisala na Fakulteto za družbene vede, kjer je diplomirala iz politologije z diplomsko nalogo Vključevanje slovenskih lokalnih skupnosti v programe Evropske unije. Po izobrazbi je magistra politoloških znanosti. Že med študijem pa je kot prostovoljka sodelovala pri projektu povezovanja mladinskih organizacij tranzicijskih držav.

Leta 1999 je kandidirala v Občinski svet Mestne občine Koper in bila izvoljena kot najmlajša občinska svetnica v Sloveniji. Že v času pisanja diplomske naloge se je zaposlila pri delovni skupini Pakta stabilnosti za enakost spolov in opravljala funkcijo pomočnice direktorice Srednjeevropske mreže za enakost spolov.

Decembra 2002 je bila sprejeta v službo v Evropski parlament v Bruslju, kjer je bila zaposlena kot svetovalka za širitev Evropske unije v poslanski skupini Stranke evropskih socialdemokratov.

Za tem je opravljala delo podsekretarke v poslanski skupini SD v državnem zboru, kjer je spremljala politično dogajanje v Evropski uniji in svetovala poslancem in poslankam pri sprejemanju zakonodaje na področjih zunanje politike, šolstva in visokega šolstva ter človekovih pravic.

Od julija 2009 je predstavnica državnega zbora v Evropskem parlamentu.