Predzadnjo tekmo svetovnega pokala v Falunu je zanesljivo dobila Marit Bjoergen, ki je v skiatlonu na 10 kilometrov prepričljivo ugnala vse tekmice. Če sta bili s Kowalczykovo v ospredju že vse od začetka, je Bjoergnova v prosti tehniki izdatno pritisnila na plin in si priborila novo prepričljivo zmago, že 47. po vrsti. Hkrati je osvojila tudi precej bonusnih odbitkov za nedeljsko tekmo s "handicap" startom. Skupno zmago si je že pred časom zagotovila Kowalczykova.

Slovenke danes niso krojile razpleta pri vrhu. Razlog za nekoliko slabši nastop je bila napačno izbrana taktika, ekipi se tveganje z "mažami" ni obneslo. "Tako je to, včasih s tem precej pridobiš, včasih pa se ti maščuje, kot se je danes nam. Dejansko je od začetka še nekako šlo, potem pa so smuči na vzponih začele od oddrsavati in vse tri smo začele veliko izgubljati," je najprej dejala Majdičeva.

Slovenska ekipa se je danes namreč odločila, da poskusi drsalno plast v klasični tehniki pripraviti tako, da bi ta navkreber držala brez mazil, torej samo z brušenjem. Struktura snega pa se je ob precejšnjih temperaturnih razlikah zelo spreminjala in med tekmo smuči deklet niso imele zadostnega oprijema.

"To je res težko razložiti. Marsikdo bo rekel, da tekači samo 'jamramo' nad snegom, nad smučmi, ampak tako je. Vsak, ki je že kdaj poskusil, je videl, kako težko je zadeti pravo 'mažo'. Sploh tukaj, ko je sneg tako različen iz minute v minuto. In nismo bili edini s težavami. Z izjemo Bjoergnove so vse ekipe imele težave, tudi Norvežanke. Po progi sem kar slišala eno tekmico, kako je bentila. Ko sem videla, da lahko izpadem iz trideseterice, sem se razjezila, rekla, no Petra, da pa še med trideset ne boš ..., in pričela loviti v prosti tehniki. Tam pa je šlo dobro," je povedala Majdičeva in dodala: "Ampak tako je. Jutri je nov dan, upam, da nam uspe namazati pravilno."

Tudi Fabjanova je potožila nad smučmi. Sotekmovalke je pričela loviti šele v prosti tehniki, a čudežev ni bilo pričakovati. "Od začetka sem pogledala po progi navzgor in videla, da Petri dobro gre. Tudi sama sem si mislila - odlično. Potem pa se je začelo. Prvi senčni klanec in že so me pričele tekmovalke prehitevati. Rekla sem si, drži priključek kolikor lahko, boš popravila v skatingu, kar mi je tudi deloma uspelo," pa je povedala Fabjanova.

Višnarjeva je ostala brez uvrstitve. Po polovici proge, ko je presedlala na smuči za prosto tehniko, je kmalu zatem zavila s proge in odstopila, tako da v nedeljo nima pravice nastopa. "Nisem bila prava, to sem hitro začutila. Potem pa še ta vlažen zrak včeraj in kašelj me še danes izredno muči. Če ne drugega, ti vzame veliko energije," je dejala Višnarjeva, ki jo pestijo težave z astmo. Slednja se bo zdaj osredotočila na tekme prihodnji konec tedna, kjer jo v Švici čakajo še carinske igre.

V nedeljo bo nad sezono smučarskega teka za letos padel zastor. Tekačice bodo tekle na 10 kilometrov v prosti tehniki, startale pa bodo glede na današnje zaostanke.