Sklepno dejanje letošnje sezone v teku na smučeh se je začelo danes s prologom na 2,5 kilometra v klasični tehniki. Med 56 tekmovalkami so bile tudi tri Slovenke. Na progo je že ponoči začel padati sneg, smučina pa ni bila nič lažja kljub predtekmovalcem, ki naj bi z nje spravili novo plast snežne odeje. Danes so bile tako v manjši prednosti lažje tekmovalke in Skandinavke, vajene težkih razmer in drugačne strukture snega.

Majdičeva je sicer že pred tekmo zmajevala z glavo, saj je vedela, da ji te težke razmere, od noči pa do tekme je zapadlo novih 20 centimetrov snega, niso pisane na kožo. Kljub temu se je podala v boj za tekmicami, saj je glede na sprinterski seštevek, kjer je zmagala, startala kot zadnja. Na vzponih je že začela zaostajati in kmalu je bilo jasno, da tokrat znova razpoložene konkurentke Marit Bjoergen ne bo ujela.

"Uh, tole danes je pa bilo naporno. Če je bilo v Stockholmu fenomenalno, danes pač slabše. Že ko sem se zbudila, sem videla, da je zunaj sodni dan, da zna biti težko zame. Ampak tako je, ene so pač v takih razmerah 'ful' boljše, recimo Johaugova, na drugi strani pa sem jaz, ki se sploh ne znajdem v tem. Potem sem morala krajšati korak, ogromno se je teklo v 'smrekci' saj je bila proga že uničena, to je pa moja najslabša tehnika," je po tekmi dejala Majdičeva, ki si je v sredo v Stockholmu z novo zmago priborila mali kristalni globus za najboljšo v seštevku sprinta.

"Proga je bila precej stolčena, ni bila normalna, a tam precej lažje tekmovalke znajo dobro 'odtečt' tukaj. Predvsem Skandinavke, ... leta in leta trenirajo v tem, pri nas je zdaj 15 stopinj Celzija in dejansko ni teh pogojev. Borila sem se, ampak na kritičnih delih sem izgubljala, ne samo sekundo, dve, pač pa deset ali več, sploh tam, kjer je bilo teči v 'smerkco'. To ni bila 'smrekca' samo nekaj korakov, pač pa tudi po sto metrov in res ni bilo možnosti," je še dejala Madjičeva.

Še slabše sta jo v težki smučini odnesli drugi dve slovenski predstavnici. Fabjanova si je že pred polovico proge nabrala skoraj 40 sekund zaostanka in že v cilj prišla izven trideseterice in tekmo končala na 45. mestu. "Ne vem, ne znajdem se v teh razmerah. Že tako nisem v klasiki dobra, lažje tečem, če je proga trda in danes so imele lažje tekmovalke prednost. Sneg je suh, previdno moraš postavljati smuči na sneg, kjer proge ni in precej je odvisno od tekmovalca, kako bo speljal in sama sem se tam precej lovila," pa je povedala Fabjanova.

Katja Višnar je bila na koncu 48. Pred tekmo je sicer imela višja pričakovanja, vendar ji je načrte pokvaril novozapadli sneg. "Hja, ne samo, da proga ni bila dobra, ponekod je sploh ni bilo. Ni mi bilo všeč, po kakšnem smo tekli, da ne bom še jaz dejala, da se nisem znašla na tem snegu," pa je bila po tekmi kratka Višnarjeva.

Pri moških, ti so tekli na 3,3 kilometra, Slovenija pa na finalu svojih predstavnikov kot večino sezone nima, je zmagala Rus Ilija Černusov pred Norvežanom Pettrom Northugom in Rusom Maksimom Vilegžaninom.

Danes so se na tekmi delile polovične točke, najboljši trije pa so dobili tudi časovni odbitek za končni vrstni red finalne turneje. V soboto se bo švedska turneja nadaljevala z dvojnim zasledovanjem 2 x 5 kilometrov za ženske (moški bodo tekli na 2 x 10 km), najboljši trije na vmesnih časih pa bodo prejeli tudi bonusne odbitke.