Na ljubljansko občino so do začetka tega tedna prejeli 18 vlog za dovoljenje za letni vrt, večinoma za obdobje do konca decembra. Postavitve gostinskih vrtov bo nadzoroval mestni inšpektorat, tako brezplačnik, ki je lani nepravilnosti ugotovil v 72 primerih, kar je štirikrat več kot leta 2009.

Mestna občina Ljubljana (MOL) je lani gostinskim lokalom za vrtove izdala 135 dovoljenj, kar je sedem manj kot leta 2009. Devet lokalov ima dovoljenje za vrt tudi pozimi. V omenjenih primerih gostinci najpogosteje niso imeli dovoljenja za postavitev letnega vrta ali pa so ga postavili v prevelikem obsegu. Za nameček so vrtovom dodajali tudi razna korita, ograje, preproge in podeste, ki niso bili omenjeni v dovoljenju.

Glavna mestna inšpektorica Bogomira Skvarča Jesenšek je za brezplačnik povedala, da so bila za manjše nepravilnosti, kot so zavihki pri senčnikih ali njihove barve, izrečena le opozorila. Pri postavljanju vrtov morajo gostinci poskrbeti tudi za to, da oprema nima propagandnih napisov, senčniki morajo biti barve naravnega platna ali v enotnih temnejših odtenkih, javna površina pa mora ostati prehodna - v širini najmanj 1,6 metra. V slaščičarni Zvezda so za Žurnal24 opozorili, da so nekatera pravila prestroga, na primer glede opreme. Po njihovem mnenju je pritisk inšpektorjev veliko večji na lokale v središču mesta kot na tiste na obrobju.