Občina Izola je namreč pred dnevi skladno z dogovorom s predstavniki Alpine Bau in DDC o izdaji dovoljenj za čezmerno uporabo občinskih cest pri gradnji predora Markovec pripravila dovolilnice za skupno 1000 prevozov. Ker pa s strani Alpine Bau niso prejeli podpisane pogodbe o čezmerni uporabi cest, tudi dovolilnic niso mogli izdati. Zaradi tega še niso stekla dela na izolski strani gradbišča predora Markovec.

Do tega tedna naj bi sicer občina, Alpine Bau in DDC našli skupno rešitev glede prevozov izkopanega materiala iz predora Markovec na deponijo pod Šaredom.

Kolenc je za STA ob robu današnjega podpisa sporazuma o sodelovanju občine v štipendijskem skladu Univerze na Primorskem spomnil, da so ponudili 1000 dovolilnic, ob tem pa zahtevali zgolj to, da se medsebojne obveznosti zapišejo v pogodbo. "Izkazali smo dobro voljo, torej je na njihovi strani, da povedo kako in kaj," dodaja župan Izole.

Glede očitkov predsednice uprave Darsa Mateje Duhovnik o izsiljevanju pa Kolenc opozarja, da Duhovnikova točno ve, "kaj smo se zmenili in kakšne podatke še potrebujemo". "Če meni, da je izsiljevanje spoštovanje občinskih odlokov, potem naj to meni. Jaz menim, da je to korektno obnašanje do občine," dodaja.

Po ocenah župana je sicer iskanje drugih rešitev legitimno, hkrati pa opozarja, da je deponija pod Šaredom premajhna, da bi lahko vanjo prenesli ves izkopan material iz predora Markovec.

Duhovnikova je sicer novinarjem po ponedeljkovi skupščini Darsa dejala, da hoče glede predora Markovec "prav vsakdo pristaviti lonček". "Verjamem, da se občinskih cest brez dogovora ne da uporabljati, ampak dogovor je že po samem imenu dogovor in ne izsiljevanje," je dejala.

Ob tem ni mogla oceniti zamud pri gradnji predora. Je pa opozorila, da "tudi če bo prišlo do določenih zamud, bodo te bistveno krajše, kot če bi Dars odstopil od pogodbe, šel v novo javno naročilo, ki ne bi minilo brez zahtevka za revizijo". To po njenem pomeni, da bi v drugem primeru predor dokončali mnogo kasneje.

Duhovnikova je še povedala, da protokol med Darsom in Alpine Bau v celoti ohranja celotno pogodbo in opredeljuje delo skupin, ki skrbijo za nadaljevanje gradnje, dovolilnice pa so "v polni domeni izvajalca".