Podatki dveh največjih mobilnih operaterjev v Sloveniji so dober kazalec za celoten trg, saj se po neuradnih ocenah v Sloveniji preko 90 odstotkov mobilnih telefonov proda v okviru ponudb mobilnih operaterjev. Po navedbah poznavalcev naj bi se letno v Sloveniji prodalo skupno več kot pol milijona mobilnikov.

V Mobitelu so za STA pojasnili, da delež pametnih mobilnih telefonov v skupnem številu prodanih mobilnih telefonov ves čas narašča in dosega skoraj 50 odstotkov.

Podatki Simobila so podobni. V zadnjem četrtletju leta 2009 so pametni mobilniki predstavljali 21 odstotkov vseh pri njih prodanih mobilnikov, v zadnjem četrtletju 2010 pa že 40 odstotkov.

Tako v Mobitelu kot Simobilu so prepričani, da bodo pametni mobilniki, ki poleg osnovnih telefonskih opravil omogočajo denimo tudi predvajanje glasbe, delo z e-pošto in brskanje po spletu ter fotografiranje, letos presegli prodajo osnovnih mobilnih telefonov.

"Prepričani smo, da se bo ta trend še nadaljeval in da bo bodo verjetno že v letu 2011 pametni telefoni prehiteli navadne telefone," pravi predsednik uprave Simobila Dejan Turk.

Pri tem oba operaterja s podatki potrjujeta vse večjo priljubljenost Googlovega operacijskega sistema za mobilne naprave Android.

Pri Mobitelu so pametni mobilniki z Androidom, tega nameščajo različni proizvajalci, že vodilni, sledijo mobilniki z Nokiinim Symbianom. Najbolj prodajan pametni mobilnik leta 2010 je bil samsung galaxy S, ki ga poganja Android.

V Simobilu je v zadnjem četrtletju malce več ko polovični delež na področju sistemov za pametne mobilnike še imel Symbian, a je še leto dni prej obvladoval več kot 75 odstotkov trga. Android je po drugi strani temu ustrezno dobesedno eksplodiral in že diha za vrat Symbianu.