Program Dora je trenutno organiziran za ženske iz osrednjeslovenske regije. Mamografsko slikanje poteka na Onkološkem inštitutu Ljubljana ter na dveh mobilnih enotah. Ena mobilna enota je postavljena v Ljubljani, kamor so vabljene ženske iz Mestne občine Ljubljana, možnost slikanja pa so imele tudi ženske iz Osrednjeslovenske regije, so predstavili na današnji novinarski konferenci v okviru tedna boja proti raku.

Junija lani se je v mobilni enoti v Trbovljah pričelo slikanje žensk iz Zasavja, kjer so pregledali 5000 žensk, pri 10 pa raka tudi odkrili. Sedaj se mobilna enota seli v Kamnik, vrata bo odprla 29. marca, preglede pa bodo opravljali do 21. junija. Na slikanje bo povabljenih približno 10.000 žensk iz občin Kamnik, Domžale, Trzin, Mengeš, Vodice in Komenda. Sicer pa bi po besedah vodje programa Dora Maksimilijana Kadivca rabili še štiri mobilne enote.

Kadivec tudi poudarja, da je v tem trenutku nemogoče pričakovati, da bi s presejalnim programom Dora pokrili celotno Slovenijo, bi pa lahko to dosegli v dveh do treh letih.

Težava je predvsem v pomanjkanju v ta namen izobraženega kadra in pomanjkanju aparatur. Poleg tega bi takojšnja razširitev programa na celotno Slovenijo pomenila ogromen pritisk na Onkološki inštitut Ljubljana, saj bi v prvem letu popolnega presejanja odkrili 900 žensk z rakom dojke.

Kot pravi Žgajnar, inštitut sam ne bi mogel absorbirati 900 novih rakov na dojki, zato računajo na vzpostavitev še enega centra za program Dora. Ta je načrtovan za Maribor, vendar pa Kadivec opozarja na pomanjkanje radiologov v Mariboru. Sicer pa so po njegovih besedah tudi nekatere druge bolnišnice na Štajerskem, kjer imajo ustrezne kapacitete in bi lahko tam vzpostavili takšen center.

Za prihodnost nameravajo program Dora širiti tudi po starosti. Sedaj so v ta program vključene ženske med 50 in 69 letom starosti, v tem starostnem obdobju so ženske namreč najbolj ogrožene, da zbolijo za to obliko raka. V prihodnje pa bodo predvidoma vabili na preglede tudi pet let mlajše ali starejše ženske, najprej pa je po besedah Kladivca treba vzpostaviti program po celi Sloveniji.

V okviru Dore so lani na mamografijo povabili 11.716 žensk, slikanja se je udeležilo 9974, kar predstavlja 85,13-odstotno udeležbo. Med slikanimi ženskami so pri 67 ženskah odkrili raka dojk.

Glede na nekatere dvome v uspešnost mamografskega presejanja v zadnjem času je Žgajnar tudi opozoril, da je mamografski pregled edina uspešna metoda za zniževanje umrljivosti za rakom dojk. Pojasnjuje, da so ostale metode slikanja, kot sta magnetna resonanca in ultrazvok, odlične kot dopolnilne metode odkrivanja.