Navedene ugotovitev so najnovejši nasprotnik teorije, da je kava slaba za vaše zdravje. Švedska raziskovalka Susanna Larsson je povedala, da je kava ena pijač sveta, ki je ljudej popijejo največ. Zato lahko že majhni zdravstveni učinki snovi v kavi vplivajo na širok krog ljudi in javno zdravje.

Larssonova je sicer razložila, da je še prezgodaj, da bi kavo označili kot zdravilno pijačo, vseeno pa lahko rezultati raziskave ženske, ki pijejo veliko kave, vsaj pomirijo. ''Nekatere ženske se izogibajo večjim količinam kave, ker so mislile, da je to nezdravo. Pravzaprav pa nove raziskave kažejo na to, da bi redno uživanje kave lahko zmanjševalo možnosti za razne bolezni, kot je sladkorna bolezen, rak na jetrih in celo kap.''

Skupina njenih raziskovalcev je deset let spremljala prehranjevalne navade in zdravje 35 tisoč žensk, starih od 49 do 83. Tiste dame, ki so poročale o popiti eni skodelici kave na dan, so imele od 22 do 25 odstotkov manj možnosti za možgansko kap kot pa tiste, ki so spile manj kave.

To bi lahko bila posledica dejstva, da kava zmanjšuje vnetja in izboljšuje občutljivost na inzulin, je razložila ekipa. Prav tako vsebuje veliko antioksidantov, ki so že poznani po tem, da preprečujejo bolezni.

Raziskovalci so v raziskavi upoštevali tudi dejstva kot so kajenje prostovoljk, koliko alkohola so popile in kakšna je njihova teža.

Sicer pa v dokazovanju (ne)zdravih učinkov kave vlada prava zmeda. Ena od predhodnih raziskav je pokazala, da tudi moški kadilci, ki pijejo kavo, manjkrat doživijo kap, kot tisti, ki kave ne zaužijejo. Spet druga raziskava namiguje, da kofein zvišuje krvni pritisk. Tretja različica govori o tem, da kava zmanjšuje tveganja za obolenja z rakom trebušne slinavke, debelega črevesa, možganov, ust in grla. Lani so znanstveniki celo dokazali, da velike količine kofeina zvišajo zmogljivost atletov, tako da ti lažje pretečejo maraton ali kolesarijo na dolge razdalje.