Slovenija - Poljska 30:28 (14:14)

Dvorana Stožice, gledalcev 12.500, sodnika: Gjeding in Hansen (oba Danska).
Slovenija: Skok, Prošt, Bajram, Bilbija, Miklavčič 1, Dobelšek, Pucelj 2, Bezjak 1, Natek 5, Skube 2, Špiler 4, Brumen 1, Sušin 1, Gajič 7 (3), Zorman 4, Gaber 1.
Poljska: Jaszka 2, K. Lijewski 2, Kuchczynski 3, Tkaczyk 4, Tomczyk, Zoltak, Jurecki 3, Wysomirski, Grabarczyk, Tluczynski 6, Jurkiewicz 2, Malcher, M. Lijewski 2, Rosinski 2, Orzechowski 2, Chrapkowski.
Sedemmetrovke: Slovenija 4 (3), Poljska 1 (0).
Izključitve: Slovenija 14, Poljska 12 minut.
Rdeč karton: /.

Slovenska moška izbrana vrsta je naredila odločen korak k uvrstitvi na zaključni turnir stare celine v začetku prihodnjega leta v Srbiji. Po zmagoslavjih nad Portugalsko in Belorusijo je v premierni moški rokometni tekmi v ljubljanskih Stožicah ukanila še močno Poljsko in se s 100-odstotnim izkupičkom utrdila na prvem mestu v skupini 3. Do konca jo čakajo še tri tekme: prva bo že v soboto na Poljskem, v začetku junija pa še obračuna s Portugalsko in Ukrajino.

Stožiško dvorano so od lanske avgustovske otvoritve že napolnili košarkarji slovenske izbrane vrste in Uniona Olimpije ter boksar Dejan Zavec, kot zadnji so se jim pridružili še slovenski rokometaši, ki so v izjemnem vzdušju strli odpor močnih Poljakov in vodstvo v medsebojnih dvobojih - ob enem neodločenem izidu na lanskem evropskem prvenstvu v Avstriji - povišali na 5:3.

Selektor Boris Denič je za izjemno pomemben obračun odločil za naslednjo uvodno sedmerko: v vrata je postavil Matevža Skoka, krilna položaja sta zasedla Jure Dobelšek in Dragan Gajič, zunanje David Špiler, Uroš Zorman in Jure Natek, mesto krožnega napadalca pa Peter Pucelj. Ta je sijajno odprla tekmo, s hitrim kroženjem žoge je na dokaj enostaven način prebijala visok poljski obrambni zid in že v četrti minuti z golom Špilerja povedla s 3:1. A največje delo je opravila slovenska obramba 3-2-1, ki je v prvi četrtini tekme dobro onemogočila izjemno kakovostno zunanjo vrsto, na čelu z Marcinom Lijewskim, Tomaszem Tluczynskim in Mateusem Jurkiewiczem.

V nadaljevanju je igra domače izbrane vrste slonela na Natku, po njegovih treh zaporednih golih je Slovenija vodila s 5:2 in 6:3. Sloveniji si je malenkostno ustavilo v trenutku, ko je imela igralca več na igrišču, res pa je, da Denič že začel s prvimi rotacijami, tako da je konca polčasa v ogenj poslal vse svoje varovance, izjema je le drugi vratar Primož Prošt. V drugi polovici prvega polčasa so bili Poljaki povsem enakovredni domačim rokometašem, vseskozi so jim dihali za ovratnik, v 26. minuti pa je Patryk Kuchczynski dosegel dva gola zapored in domači igralci so prvič na dvoboju zaostali (11:12).

V drugem polčasu je Skok, velik dolžnik iz prvega polčasa (zbral je le tri obrambe), dobesedno "eksplodiral", v nekaj minutah je naredil serijo bravuroznih obramb. Poljaki mu niso bili kos niti iz hitrih nasprotnih napadov, mojstrovinam velenjskega vratarja pa niso sledili njegovi soigralci v polju. Ti so v napadu prav začetniško grešili in Poljaki so jim v 38. minuti prvič na tekmi ušli za dva gola (16:18).

Dokaj visok zaostanek je predramil Zormana in druščino, v nadaljevanju so zaigrali veliko bolj učinkovito in v 41. minuti z golom Natka ponovno povedli z 20:19. Domači rokometaši so z dvema zaporednima zadetkoma Gajiča pet kasneje povišali na 24:22, predvsem odlično pa so odigrali zadnjo četrtino dvoboja. Ključna je bila dobra igra v obrambi, tekmeci nanjo večkrat niso imeli pravega odgovora, veliko strelov so sprožili po dvignjenih rokah danskega sodniškega para, ki je naznanjal, da se čas za poljski napad izteka.

Navkljub temu so izbranci poljskega selektorja Bogdana Wente v 51. minuti izenačili na 25:25, a nato so Slovenci znova strnili svoje vrste, v 54. minuti z golom Gajiča iz sedemmetrovke povedli z 28:26. Poljaki se niso predali, z igralcem manj so tekmo v 57. minuti znova postavili v začetno izhodišče (28:28). V pravi srhljivki je bilo več preudarnosti na strani, odločilna gola pa sta - ob igralcu več na igrišču - dosegla Gajič in Sebastian Skube, ki sta poldrugo minuto pred koncem povišala na 30:28. Tega zaostanka Poljaki več niso mogli nadoknaditi in stožiška dvorana je dobila nove športne junake.