Dvorana v Stožicah bo rokometno premiero na reprezentančni ravni doživela danes proti Poljakom. Kaj za vas in soigralce pomeni več kot 12.000 gledalcev na tribunah?

Jasno je, da se energija z igrišča prenaša tudi na tribune. To bo za nas samo še dodaten plus. Prepričan sem, da bomo na krilih glasne spodbude s tribun kar leteli po igrišču. V takšnih okoliščinah lahko in morajo pasti tudi Poljaki. Seveda potrebujemo pomoč navijačev, še posebno v težkih trenutkih, ki se jim zagotovo ne bomo mogli izogniti.

Polne Stožice bodo za slovensko reprezentanco ogromen plus, a so lahko tudi minus, saj bo pritisk zaradi imperativa zmage in visokih pričakovanj javnosti zelo velik.

Prepričan sem, da je slovenska reprezentanca kljub številnim spremembam in težavam v zadnjem času še vedno dovolj kakovostna, da bi lahko Poljake premagala tudi pred praznimi tribunami. Več kot 12.000 gledalcev ne bi smelo biti preveliko breme za nas, saj smo dovolj dobri in izkušeni, da se to ne bo obrnilo v našo škodo. A ne samo to - mi moramo iti na zmago tudi na sobotni povratni tekmi na Poljskem.

Poljaki v zadnjih letih veljajo za svetovno rokometno velesilo.

Poljska je najkakovostnejša reprezentanca v naši kvalifikacijski skupini, v kateri sta še Portugalska in Ukrajina. Zato je favorit za prvo mesto, kar pa bo morala tudi proti nam potrditi še na igrišču. Na prvih dveh kvalifikacijskih tekmah smo kljub menjavi selektorja in v veliki meri tudi igralskega kadra premagali Portugalsko doma in Ukrajino v gosteh. A zmagi sta zdaj že preteklost, kajti zdaj nas čaka posebna naloga: zaradi do zdaj najmočnejšega nasprotnika in dejstva, da bomo premierno igrali v Stožicah.

Ampak Poljaki, ki igrajo v najboljših evropskih ligah, so precej bolj izkušeni in telesno močnejši.

Res je, da so telesno močnejši in večji, a mi smo mlajši in hitrejši. Tekmi bosta pokazali, na katero stran se bo nagnila tehtnica. Brez dvoma so izkušnje - na klubski in reprezentančni ravni - na njihovi strani, prav tako tudi kakovost zunanje linije. Toda njihovo prednost pri tem lahko izničimo z agresivno obrambo, s katero bi preprečili njihovim igralcem, da bi prihajali do čistih strelov z razdalje. Glede na kakovost zunanjih igralcev so zanje čisti streli z devetih metrov bolj ali manj "zicerji". Zato moramo to najprej preprečiti, nato pa s hitrimi prehodi v (pol)protinapad doseči čim več lahkih zadetkov.

V slovenski reprezentanci je precej mladih, novih in neizkušenih igralcev, Poljaki pa so precej bolj uigrani.

To je posledica tega, da so že dlje časa skupaj. A ne glede na to bodo o zmagovalcu odločale malenkosti. V tekmo moramo vstopiti z veliko željo po zmagi, brez strahu in s spoštovanjem do nasprotnika, ki pa le ne sme biti preveliko. Če jih bomo vso tekmo pritiskali na polno, z visokim ritmom igre in rotacijo vseh šestnajstih igralcev, jih bomo v zadnjih petnajstih, dvajsetih minutah zagotovo zlomili.

Na zadnji tekmi na EP 2010 je Slovenija šest minut pred koncem vodila 29:25, a se je končalo z remijem (30:30). Kaj se je v slovenski reprezentanci od takrat spremenilo?

Bili smo blizu velike zmage, kljub neodločenemu izidu pa smo že takrat nakazali, da se lahko enakovredno kosamo s takšnimi rokometnimi velesilami, kot je Poljska. Od takrat je slovenska reprezentanca kadrovsko precej spremenjena, zaradi pomladitve in drugih dejavnikov pa bo naša igra nekoliko hitrejša. To mora biti tudi v prihodnje naš adut, kajti po telesni moči ne moremo konkurirati najboljšim na svetu, lahko pa tekalno. Zato moramo biti na tem področju v "špici", s čimer bi nadomestili minus pri telesni moči.

Vid Kavtičnik je za zdaj zadnji, ki je iz osebnih razlogov odpovedal igranje v reprezentanci. Ali ste vi še vedno dovolj motivirani za igranje v njej?

Vedno sem imel, imam in bom imel maksimalen motiv in željo igrati za reprezentanco. Ne skrivam tega, da sem bil pod vodstvom prejšnjega selektorja Zvonimirja Serdarušića zelo zadovoljen, toda enako je tudi pri Borisu Deniču. Če se malce pošalim: če se v moji glavi ne bo zgodil kakšen negativen čudež, se bom vedno z veseljem in ponosom odzval povabilu selektorja. Ne glede na to, kdo bo v selektorski vlogi.